RaimoTossavainen

Uuden hallituksen luottamus

Tänään vaihtui valtakunnassa hallitus. Minua hiukan närästää se tapa, jolla Antti Rinne sai valtuudet Suomen seuraavaksi pääministeriksi.

Eduskunnassa oli 74 kansanedustajaa asiasta eri mieltä. Siis eivät antaneet Rinteelle valtuutusta ryhtyä vetämään seuraavaa hallitusta.

Kyllä tässä ensimmäisessä äänestyksessä olisi korrektia ja kohteliasta kaikkien painaa vihreää nappia. eihän hallitus ole vielä siinä vaiheessa aloittanut työtään. Tämä tänään aloittava hallitus on demokraattisen prosessin tulos. Miksi siis heti painaa punaista nappia.

Riitelyjen aika on sitten myöhemmin, jos siihen on tarvetta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Rinteen monipuoluehallituksen asema on vahva. Se on erityisen vahva, koska nyt lopullisesti eronnut kepun, kokoomuksen ja juudasten hallitus on lopullisesti poissa. On erittäin tärkeää havaita, ettei nyt lopullisesti eronnut hallitus koskaan ollut suomalaisten kansalaisten puolella.

Onnea Uusi Hallitus. Onnea suomalaisille.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

RT: "Eduskunnassa oli 74 kansanedustajaa asiasta eri mieltä. Siis eivät antaneet Rinteelle valtuutusta ryhtyä vetämään seuraavaa hallitusta."

Noilta 74:ltä ei-aikuista kiukuttelua ja demokraattisen prosessin kieltoa, käytöstä joka ei kuulu parlamentaarikolle. Jokaisen heistä on - tuossa toimessaan - kyettävä ajattelemaan, että onpa tulos mikä tahansa, Suomen enemmistöhallitusmallissa aina suuri vähemmistö jää oppositioon. Se kuuluu asiaan ja vuoro oppositiossa lankeaa jollakin todennäköisyydellä ajan myötä kaikille.

Viisainta on antaa kiukuttelijoiden kiukutella (käytöksellään he todistavat vain itsestään) ja mennä rauhassa eteenpäin, kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Mitä kiukuttelua on, jos kok ja persut eivät luota hallituskokoonpanoon?
Ei sen puolesta äänestä, kuin petturit ja ryhmäkuriin pakotetut.
Ihan oikein meni, mitä nyt kepun pettuuruutta jaksan ihmetellä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Perustelehan käsityksesi. Ota huomioon perusteissasi, miten demokratia toimii ja miten eduskunta toimii, niin ikään perusteiden on syytä olla kestävät ja järkiperäiset.

Oletan, että olet huolella lukenut Raimon blogitekstin ja ymmärtänyt, mitä hän sanoo. Sanoma on paitsi lyhyt myös painava ja huolella muotoiltu (kiitos blogistille).

Niin yksinkertaista se on.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Perustelen: Mikään muu ei pakota länsimaisessa demokratiassa äänestämään oman mielipiteen vastaisesti, kuin puoluekuri.
Oppositioon jääneiden äänestäminen aatteensa vastaisen hallituspohjan puolesta on käsittämätöntä, paitsi DDRssä, joosa Honecker nosti kätensä oman erottamisensa puolesta, kun kommunistit olivat aina yksimielisiä.
Aasit eivät tätä ymmärrä. Kyllä niille kuormaa lastataankin, eivätkä suostu etenemään paitti jos porkkanaa heilutellaan kepin nokassa.
Viherstalinismi ei miellytä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #7

No niin, pihlajanmarjoja ja kettuja.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Tämän hallituksen väsäilyn aikana monet vanhat parlamentaariset perinteet heitettiin roskikseen ja samalla saatiin roppakaupalla rikoksista tuomittuja ministereitä ja näihin pitäisi luottaa?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuolla kokoonpanolla nyt yritetään. Toivottavasti muistavat, että Sipilän aloittamaa julkisen talouden tasapainottamista on edelleen jatkettava.
No, ehkä keskusta ymmärtää, että holtittomaan rahanjakoon ei ole varaa. Kuin ei myöskään maatalouden, maaseudun ja yrittäjien kurittamiseen. Jos yrittäjät eivät luota hallitukseen, investoinnit joko jäävät tekemättä tai ne tehdään muualle. Joten pahan tappion kärsineeksi puolueeksi keskusta otti ison riskin. PS ja kokoomus tulevat keskittämään arvostelunsa keskustaan.
Sinänsä sillä ei ole mitään merkitystä, vaikka ps ja kokoomus esittivät mielenosoituksen. Mieltä on aina lupa osoittaa. Miltä se kulloinkin näyttää, on sitten eri asia.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kokoomus ja Perussuomalaiset ilmaisivat, etteivät ole tyytyväisiä hallituskokoonpanoon. Jos ne olisivat nyt painaneet vihreää, nehän olisivat olleet hallituspuolueiden kansanedustajien kanssa yhtä lailla syyllisiä siihen, että ovat olleet tukemassa hallitusta, joka tulevaisuudessa epäonnistuu monissa asioissa.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Mikä järjen valo Niemeläistä järkyttää?? Hae lasti jallua ja palaa omaan pirtaasi.
Myönnän, että helle vaivaa, muttaettä Kai, jo toisen kerran tällä viikolla....

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

:D
Älä huoli, Räihä, ei meistä samanmielisiä välttämättä kasva. Mutta oletko ihan varma, Jari, että minun pirtani on poissa tolaltaan? Mitäpä, jos itse tarkistaisit pysymisen kaistallasi!! :D

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Hallitus on saatu kokoon demokraattisen prosessin tuloksena. Sen muodostavat puolueet, jotka keskenään löysivät yhteisen ohjelman.
Niinkuin pääkirjoituksessa tuon esille sen, tänään eduskunnassa äänestettiin uusi hallitus tehtäväänsä.
Oppositio oli heti sitä mieltä, että hallitus olisi pitänyt kaataa ennenkuin se edes on päässyt alkua pitemmälle.
Mitä olisi oppsitiolla ollut tarjolla tilalle.
Summa summarum, olisi parlamentaarisesti kaunista ja korrektia äänestää hallitus tehtäväänsä myös opposition taholta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Eihän opposition tarvitse epätoivomaansa hallitusta tehtävään äänestää. Muutenhan oppositio joutuisi myöhemmin selittelemään, miksi olivat mukana hallitusta nimeämässä.

Hallitus tulee tietenkin epäonnistumaan tehtävissään. Oppositio voi pestä kätensä hallituksen toilailemiselta, kun on näyttöä, etteivät olleet sitä alunperinkään halunneet nimittää.

Muutenhan oppositiokin joutuisi myöhemmin myöntämään erehtyneensä kuvitellessaan hallituksen pystyväksi.

Käyttäjän EmiliaRuha kuva
Emilia Ruha

Onko sillä loppujen lopuksi mitään väliä kumpaa nappia oppositio painaa äänestyksessä joka on täysin nimellinen?

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Lainaan Walt Disneytä: Eikö totta, Tossavainen?
Liian kuuma, nyt suihkuun.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Toivon, että hallituksen ja opposition suhteet ja käyttäytyminen eduskunnassa noudattaa sitä sivistynyttä linjaa, mitä se oli edelliset neljä vuotta.
Eduskunnan kyselytunneilla nykyiset opposition edustajat voivat muistella ja ottaa opiksi edeltäjiltään, Antti Lindmanilta, Paavo Arhinmäeltä, Li Anderssonilta, Antti Rinteeltä ja Emma Karilta, miten asiallisesti ja rakentavasti oppositiopolitiikkaa tehdään.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Miten voi luottaa hallitukseen joka rikkoi lakia kun laittoi Antti Kaikkosen Puolustusministeriksi?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Miten voi luottaa hallitukseen joka rikkoi lakia kun laittoi Antti Kaikkosen Puolustusministeriksi?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Kysy oikeuskanslerilta. Hän on antanut asiasta lausunnon ja puoltanut Kaikkosen ministeriyttä.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Kyllähän semmoiseen kepulaiseen pitää luottaa, joka on saanut ehdollista taloudellisista suhmuroinnistaan. Kuten myös kokoomukselaiseen, joka on tapellut ja varastanut. Puhumattakaan vihreästä ylioppilaasta, joka CV: hensä on kirjoittanut paikkansapitämättömiä ansioita. Mutta älä koskaan luota sellaiseen, joka on perussuomalainen ja on joskus 15 Vuotta sitten kirjoittanut facebookiin ilkeästi ulkomaalaisista.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Perussuomalaisilla on takataskussa paljon enemmän kuin joku väärä kirjoitus. Suomen rikollisin puolue vaaleista toiseen (eniten tuoreiden syytteiden alaisia ihmisiä). Lisäksi ovat nämä Huhtasaaren gradut yms. Ihmetyttää, että yhä uudelleen perussuomalaiset unohtavat ne väkivalta-, petos- ja huumetuomiot joita perussuomalaisten ehdokkaiden riveistä löytyy. Itse asiassa perussuomalaiset olivat Suomen huumepuolue jos katsotaan kunnallisvaaliehdokkaiden huumesyytösten määrää.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #26

Tässäpä ei puhuttu PerusSuomalaisista. Vaan kaiken hyvän ja oikeudenmukaisuuden puolueesta SDP:stä ja kumppaneista.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Nyt melkein harmittaa ;-) etteivät persut ole hallituksessa. Olisi ollut hauska nähdä millaisia reaktioita esim. Jussi Halla-ahon mahdollinen ministeripesti olisi herättänyt.

Edit: Tuossa yllä jo vähän esimakua tulikin. :-)

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

No kukapa sitä luottaisikaan hallitukseen joka muodostuu epärehellisiä ministereistä?.... no omat kaverit tietenkin, muttei muut.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Enemmän luotan tähän hallitukseen kuin edeltävään ja enemmän luotan nykyisiin hallituspuolueisiin (poislukien kepu) kuin nykyisiin oppositiopuolueisiin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Hieman ikävä asenne yhteistyökumppania kohtaan. Seurauksena voi olla, että negatiivinen karma kytkeytyy molemminpuolisesti ja vaikeuttaa työtä.
Itse rehellisin aikein mukana olevat yleensä luottavat kumppaninkin oleva rehellinen. Vedätystä suunnitteleva epäilee kumppaninkin kusettavan.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #28

Kai olet huomannut miten keskusta on tänään hyökännyt varsin epäasiallisesti Mikkosta kohtaan? Mikkonen toisti sen minkä metsäteollisuus on jo aiemmin sanonut, ettei kaikki tehdashankkeet todennäköisesti toteudu josta keskustalaiset ovat tehneet tulkintojaan.

Tämäkö on se keskusta jota pitäisi oletuksena pitää rehellisenä?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #29

Yritän nyt vaihteeksi olla sovittelevainen, vaikka täällä yleensä sovittelevuus lasketaan heikkoudeksi. Kyllä, olen samaa mieltä, että Mikkosen lausumaa ei olisi pakko tulkita ehdottomana kannanottoja siitä, että kaikkia suunniteltuja sellutehtaita ei voi rakentaa. Olen samaa mieltä, että rakentamispäätösten tulee perustua arvioon todellisesta tarpeesta, jossa yksi osatekijä on raaka-aineen riittävyys.
Valitettavasti Mikkonen esitti asian niin, että hänen taustaryhmänsä aiemmat näkemykset huomioiden kannanotosta oli pakko ottaa löysät pois heti kättelyssä. Vaikuttaa onnettomuusalttiilta...

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #30

Nää. Tuo törmäys oli odotettavissa, mutta odotin sen tulevan vasta kun itse asioista oltaisiin keskusteltu. Se että se tapahtui tilanteessa jossa vihreä ministeri totesi asian myötäillen metsäteollisuuden johdon kantaa yllätti. Eikö reagoineet keskustalaiset lainkaan tunne asiaa, vai odottivatko he sormi liipasimella jotain mihin voisivat reagoida? Mielestäni keskustalaiset tässä osoittivat onnettomuusalttiutensa. Toimivat kuten kliseinen kuva amerikkalaisista poliisesta, ampuivat ensin ja kyselivät vasta sitten.

Ehkä vielä muistat, että kun metsäteollisuuden johto sanoi tuon saman asian, ei yksikään keskustalainen reagoinut.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #31

Ikävä kyllä asiat näyttävät ja tulkitaan eri tavalla riippuen siitä, kuka sanoo.
Minulla on varaa olla kiva, koska en ole poliittisesti kovin merkittävä tekijä ja kaiken lisäksi pidän monista, sekä vihreistä että vihreiden ajatuksista.
Mutta vaikkapa täällä näen hyvin harvoin vihreiden ymmärtävän keskustalaisten ajattelua. Päinvastoin, asenne on 'Kepu pettää aina' ja 'Parempi, jos moisesta menneisyyden puolueesta päästäisiin kokonaan.'
Asetin aikanaan toiveeni Touko Aaltoon, koska hän vaikutti sovittelevalta. Ikävä, että hän ei sitten kestänyt painetta. Olen aina pitänyt Hanna Halmeenpäästä mutta hän onkin joutunut elämään keskustalaisten keskellä, joten hän ymmärtänee silloin eri näkökulmia. Hän asuu muutaman kilometrin päässä synnyinkodistani. Samoin jollain tavalla pidän Maria Ohisalosta. Toivottavasti hän osaa säilyttää rakentavan otteen.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

En itse luota yhteenkään poliitikkoon, joten ei Rinteen, Harakan ja Kaikkosen hallituksessa olo haittaa sen enempää kuin muidenkaan. Eli jos persut olisi hallituksessa niin ei mua sekään haittaisi jos vaikka Halla-aho olisi ministeri.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Äänestämättä jättäminenkin olisi voinut olla kohteliasta. Nythän viesti oli: "Tuosta ei tuu mitään", kun se olisi ollut "Ans kattoo nyt."

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Samaa mieltä. Tarkoitushan olisi, että hallitus tekisi Suomen kannalta hyödyllisiä päätöksiä ja eduskunta auttaisi parhaansa mukaan hallitusta löytämään oikeat ja välttämään väärät vaihtoehdot. Yhteistyöllä Suomi nousuun.

Jone Virtanen

En ota sinällään kantaa siihen oliko 74 kansanedustajan toiminta korrektia tai ei. Kummallakin tavalla äänestämisellä on puolensa. Olen sen sijaan seurannut tämän hallituksen kokoamista ja sen vaikutusta kansalaisten luottamukseen demokratian toimivuuteen. Totta kai vain tavallisen ihmisen näkökulmasta ja tulkitsemalla ympärillä olevien ihmisten puheita.

Jos äänestysaktiivisuus seuraavissa vaaleissa putoaa, ei se ole kansalaisten vika. Rakkaa lehmänkauppojen erikoisosaajat arkadianmäellä saavat silloin katsoa peiliin.

Jos vaalien selvä (ilman mitään tulkintoja) häviäjä putsaa pöydän, kävelee Säätytalon paraatiovista liput liehuen nippu ministeripestejä kainalossa ja vielä kaiken lisäksi saa Eduskunnan puhemiehen paikan, herättää se lievästi sanottuna kummastusta tavallisissa kansalaisissa. Tänään aamulla kun kävin kahvilla huoltoasemalla, "ST1:n duunariparlamentti" naapuripöydässä taivasteli asiaa. Ja lisäksi Kaikkosen valinnasta kuului hieman kanslerin mielipidettä eriävä mielipide.

Jos ministerin pätevyyttä EDES tarvitseen pähkiä oikeuskanslerin kanssa niin ollaan jo hakoteillä. Olisko moinen ministeri mahdollinen Ruotsissa? Tuskimpa. Tai missään Läntisessä demokratiassa. Puolustusministerin salkku on normaalisti sieltä "kevyemmästä päästä", mutta meillä on edessämme mittavia investointeja puolustuskykyymme. Miltä teistä tuntuu, onko silloin
asioista vastaamaan pätevin henkilö, jolla on viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistus luottamusaseman väärinkäytöstä?

Keskustalla olisi varmasti ollut tuohon tehtävään paljon pätevämpiä ja puhtaampia henkilöitä ja kovasti ihmettelen tätä valintaa. Ihan tavallisena kansalaisena jolla on se yksi ääni.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset