RaimoTossavainen

Masentaa

Seuraan politiikka ja poliittista keskustelua aika paljon. Eduskunta ja siellä käytävät keskustelut ovat yhteisten asioiden hoitamista.

Eduskunnassa on kaksi bloggia. Toinen osa hoitaa parhaaksi katsomallaan tavalla valtakunnan asioita. Sitten on se toinen "viisaampi" osa, joka tietää miten niitä ko asioita ei pitäisi hoitaa. 

Tästä on sitten seurauksena se, että ollaan jatkuvasti napit vastakkain tukkanuottasilla. Sysäyksen tähän kirjalliseen esityksen sain tänään iltapäivällä seuratessani noin 7 tuntia välikysymyskeskustelua eduskunnasta. No eipä se paljon poikennut normipäivästä.

Tässä malliesimerkki politiikan kaksinaamaisuudesta. Oppositiosta on koko vaalikauden ajan haukuttu hallitusta siitä, että se tuo eduskuntaan huonosti valmisteltuja lakiesityksiä. Siis että ne on kiireellä valmisteltu ja asiantuntijoita kuulematta.

No annas olla mitä tänään sitten. Oppositio vaati, että heidän esitys hoitajamitoitusta koskevaksi laiksi pitää saada vielä tällä vaalikaudella käsitellyksi. Siis kiirellä valmistella kuulematta asiantuntijoita. Hallitus ei suostu näin kiireiseen aikatauluun.

Tämä nyt ei ollut esimerkkinä kovin kärkäs. Mutta se, minkälaista kielenkäyttöä siellä käytetään keskusteltaissa valtakunnan asioista. Ei missään firmassa noin hoideta asioita ( ehkä kotona joskus...)että kielenkäyttö on tuon tasoista kuin se joskus on.

On omiaan vähentämään kansalaisten kiinnostusta politiikkaan ja esim äänestysaktiivisuuteen. Eduskunnassa on paljon eri aatesuunnan ryhmittymiä, ja siitä johtuen ollaan asioista monesti eri mieltä. Mutta eikö niitä voi tuoda esille hillitysti niinkuin normaalissa kanssakäymisessä on tapana. Voihan se keskustelu olla ilmeisesti hillitympää silloin, kun TV-kamerat eivät ole päällä. Heinäluoma oli elementissään tänään, ei meinannut pysyä nahoissaan.

Monesti on tullut mielee, että eduskuntaan valittaisiin ilman puoluetunnuksia 200 kansalaista yhteisesti hoitamaan asioita. Tämä ei tarkoita diktatuuria, vaan helkilöt valitaan vaaleilla niinkuin nytkin, mutta ilman puolueita. Voisi keskustelu salissa olla aivan erilaista nykyiseen verrattuna.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Puoluekurin kuuliaiset napinpainajat ovat se ongelma.

Henry

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Henry osui asian ytimeen. Jos Eduskunnan kaikki äänestykset tehtäisiin salaisena, siitä seuraisi todellinen demokratia.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Sama on tullut mieleen eli puolueet voitaisiin kieltää eduskunnan toiminnasta. Päätökset pitäisi tehdä asiapohjalta kansan eduksi.

Ei tästä niin kauaa ole kun kansanedustajiksi aikovien piti kerätä henkilökohtaisia nimiä kannatusyhdistykselleen, vaikka olivat puolueiden listoilla. Nythän se vaiva on vain, jos pyrkii puolueiden ulkopuolelta kansanedustjaksi.

Puolueilla puoluekureineen on liikaa valtaa, aivan liian harva helposti lobattava oikeasti päättää asioista.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Monesti on tullut mielee, että eduskuntaan valittaisiin ilman puoluetunnuksia 200 kansalaista yhteisesti hoitamaan asioita".

Eduskunnassa käytävän julkisen eli televisioitavan keskustelun taso on se mitä on ja vaalien alla se on erityisen huono ja kulkee jokseenkin täysin puolueiden välisten kaavamaisten asetelmien mukaisesti. Eipä siis ihme, että välillä herää tuollaisia puolueista eroon pääsemisen toiveita. Se ei vaan käytännössä taida olla mahdollista ja tuskin sillä myöskään saataisiin aikaan toivottuja tuloksia. Se on vähän kuten eräästä toisestakin asiasta tavataan puuskahtaa. Puolueet, niiden kanssa ei voi elää mutta niitä ilmankaan ei voi elää. Siksi minulla on vaatimattomampi toive eli se, että puolueessa ohjaksia pitäisivät vaaleilla valitut kansanedustajat, ei puoluetoimisto. Nyt nimittäin vaikuttaa vahvasti siltä, että jokseenkin kaikissa puolueissa renki eli puoluetoimisto on käytännössä asettunut isännän asemaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset