RaimoTossavainen

Järkyttävä työn arvostuksen puute

Luin juuri Yle:n sivuilta tarinan Meilahden sairaalassa työskentelevästä 38 vuotiaasta miehestä. Hänen palkkansa on 1800 € kk. Luit aivan oikein 1800 !!!!!.

Siitä jää käteen hänelle 1400€. Ei siinä tuolla palkalla tarvitse tilailla lentolippuja. En ole ay-aktivisti, mutta kyllä pitää todeta, että on kyllä ihmisen nöyryytystä.

Toinen ääripää on sitten, kun jotkut saavat kymmeniä tuhansia kuukausipalkkana. Mihin yksi ihminen tarvitsee niin suurta palkkaa, kysyn vain.

Esim Ilmarisen toimitusjohtaja saa kuukaudessa palkka- ja eläke-etuja 100 000 €/kk. Onko mitään järkeä!!!

Laitoshuoltaja saa tehdä töitä yli neljä ja puoli vuotta tuohon kuukausipalkkaan. Kyllä minä sen ymmärrän, että eri töissä on erilaisia vastuita, mutta miksi maksaa yhdelle esim 100 000 € kk , niin siihen ei ymmärrys riitä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Ymmärrätkö, miksi timantit maksavat enemmän kuin rauta? Kun sovellat täsmälleen samaa ihmisiin työmarkkinoilla, niin ymmärrät myös sen mitä ihmettelit.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Aivan hyvin ymmärrän, että on eri tasoisia tehtäviä, joista maksetaan erilaista palkkaa. Ei siitä epäilystäkään.
Mutta 1800 € aikuiselle miehelle Hesassa, niin onhan tuo aivan uskomatonta. Sitten toinen saa taas niin paljon rahaa, että ei mitään järkeä, 100 000 kk. Tämä oli kirjoitukseni pointti. Yli 3000 € päivässä. Mihin ihminen tarvitsee noin paljon rahaa päivässä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ihan nopea kommentti: toi on väärin. Toisaalta pitää muistaa, että meitä kovatuloisia on sangen vähän; ja jos mä maksan n. 4000 euroa kuussa veroja, niin onhan se huomattava kontribuutio yhteiskunnan hyväksi. Koroillaan elävät on asia erikseen.

Ongelma ei ole suurituloistan määrä, vaan hirveät elinkustannukset tässä maassa. Ei voi olla oikein, että keskituloinen tarvitsee yhteiskunan tukia. Kun sähköä siirretään paikasta toiseen, niin tulee häviöitä, ja sama on rahan suhteen; jos puolelle kansasta pitää maksaa tukia, niin rahahäviöt ovat älyttömiä.

Mitä tehdä?

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #3

Tosiaan tuosta meinasinkin ensin kommentoida. Jossain vaiheessa laskin, että eläminen onnistuisi noin 200-300 eurolla, jos kaikista elämälle elintärkeistä asioista otettaisiin pois verot.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #3

Jos nyt unohdetaa nuo hyvätuloiset, mutta mikä on sen työn arvostus, kun maksetaan noin pientä palkkaa.
Jos tämäkin esimerkkitapauksen henkilö, eikä kukaan muukaan tekisi noita hommia, niin kaikki toiminta olisi pysähdyksissä sairaalassa. Eikö siis hänen työpanoksensa ole merkittävä.
Onko oikein se, että käy työssä, mutta rahat eivät riitä kuin välttämättömään hengissä pysymiseen. Kai hänenkin pitäisi saada palkalla jotain muutakin.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #5

Edelleen globaalisti tuo nostaa henkilön aivan suurituloisimpien joukkoon. Oletko varma että jokaisella suomalaisella on korkeampi tuottavuus kuin 95% maailman väestöstä vai miksi suomalaisuudesta pitäisi maksaa jotenkin erityisen korkeaa palkkaa?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #10

Elämmekö mielestäsi niin globaalia elämää, että perustelusi on asianmukainen?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #15

En ymmärtänyt kysymystäsi? Lähes jokainen duuni on suoraan tai välillisesti globaalin kilpailun alla. Tottakai suomalaisilla on noilla markkinoilla valtavasti etumatkaa korkean koulutuksen, terveen työväestön, kehittyneen yhteiskunnan ja teknologian tason vuoksi. Mutta jossain kulkee se raja. Jos suomalainen työ on liian kallista, se loppuu. Ihan normaalia ja tervettä.

Kymppi tunnissa ei ole vielä mikään nälkäpalkka. Sillä tulee Helsingissäkin toimeen ja pystyy vielä säästämäänkin.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #5

Jos toinen saa 1800e/kk ja toinen 100000e/kk niin silloin paremmin palkattu yksinkertaisesti tekee noin 55 kertaa enemmän töitä - onko se mahdollista?

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #11

Ei se tee 55 kertaa enemmän töitä vaan hänen tekemänsä työ on 55 kertaa arvokkaampi. Arvokkuus tulee joko tuottavuuden noususta tai harvinaisuudesta. Johtajien kohdalla sd on kumpaakin.

Otetaan yksinkertainen esimerkki.

Työpisteellä työskentelevä rivityöntekijä pystyy vaikuttamaan lähinnä omaan tehokkuuteensa. Eli hänen arvonnousupotentiaalinsa ja myös arvonlaskupotentiaalinsa tuottavuuden suhteen on hyvin pieni.

Johtaja taas johtaa useita työntekijöitä. Jos hän on todella hyvä johtamaan, niin hän voi vaikuttaa jokaisen työntekijän tuottavuuden nousuun esim. joko ohjaamalla prosesseja todella hyvin tai sitten työmoraalia nostamalla. Vastaavasti huono johtajan voi tehdä todella suuria tappioita vastakkaisella tavalla. Eli johtajan arvonnousupotentiaali ja arvonlaskupotentiaali tuottavuuden suhteen on suuri.

Jos ajatellaan yrityksiä puumaisina rakenteina, niin ylimpänä olevat johtajat vaikuttavat eniten koko organisaatioon, koska he ovat ylimpänä.

Vaikka kaikki hokee, että olisi helppo tehdä johtajan hommia ja saada yhtä hyvää palkkaa, niin todellisuudessa vain joku yksi kymmenestätuhannesta pystyy pitämään yrityksen plussan puolella ja vielä harvemmat pystyvät vetämään sen pidemmälle plussan puolelle.

Vastaavaasti rivityöntekijöiksi soveltuu yksi sadasta.

Alimmat suhteet vedin hihasta, mutta niiden erot ovat luultavasti suurempia, koska Suomalaisissa yrityksissä on huomattu, että Suomessa on liian vähän kunnollisia johtajia ja se johtuunee kansan pienuudesta verrattuna johtajien tarpeeseen. Esim. suuryrityksistä nokiahan joutui turvautumaan ulkomaalaiseen johtajaan, kun Suomessa ei ollut niin suuren yrityksen vetämiseen tarvittavia henkilöitä.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #17

Tässä nimenomaan on se virhekäsitys joka monella on. Arvo ei synny siitä että heiluttelee kovaa käsiä, vaan yhä useammin ihan muista asioista. Henkilön ei tosiaan tarvitse tehdä kymmeniä kertoja "enemmän" työtä vaan kymmeniä kertoja arvokkaampaa työtä- ja arvon päättävät yleensä asiakkaat markkinoilla.

Oletetaan että insinööri keksii päästöttömän, edullisen ja rajattoman energialähteen tai kemisti lääkkeen kaikkiin syöpiin. Mikä on näiden henkilöiden työn Arvo? Äärimmilläänhän se voisi olla se etu, mikä saavutetaan kun nykyiset ratkaisut vaihdetaan uusiin. Eli mahdollisesti aivan älyttömän suuri.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #18

Ymmärrän. Mutta mitä tämä arvonsa mukaisesti palkittu (palkat ja palkkiot) tekee kaikella saamallaan rahalla? Siinä on jopa vaara, maailmassa voi ostaa mitä vaan...

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #20

Se lienee vähän niinkuin heidän asiansa. Kysyykö virolainen mitä ihmettä suomalainen toimeentulotukiasiakas tekee kaikella sillä valtavalla rahamäärällä minkä saa?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #22

No, jos katsoo maailmaa numerosilmin, voi kai sen noinkin nähdä. Niillä silmillä ei kai vaaroja näe.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Tuo 1800€/kk tarkoittanee noin 10,22€/h mikäli tekee täydet työtunnit kuukaudessa.

Jos tekee lyhennettyä työaikaa, vastaavasti maksettu palkka on silloin tehdylle tunnille suurempi.
Tuossa jutussasi ei ilmennyt tehty työaika.

Valitettavasti se on yli monen matalapalkka alan minimipalkoista.

Suomessa ei ole lakia minimipalkan alarajalle, mutta ammattiliitot ovat neuvotelleet alakohtaisesti työehtosopimuksiin minimipalkat (taulukkopalkat)
https://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4himm%C3%A4isp...

Suomessa on arviolta 40000 henkilöä töissä täydellä tuntimäärällä joiden anssiot jäävät alle 1700€/kk heidän tuntipalkkansa on noin 9,60€

Käyttäjän JanneHildn kuva
Janne Hildén

Hesburgerin Heikki Salmela maksaa työntekijöilleen 6€/tunti...

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Nuori mies jolla on maailma avoin tehdä myös muita valintoja.
Jos vertaa vanhuus takuueläkkeeseen 775,27 € kk ja 1800 € kk molemmat ennnen veroja bruttona on ero aikamoinen. Huomiona se ettei vanhuuseläkkeellä voi tehdä oikein valintoja.

Pekka Pylkkönen

Takuueläkkeestä ei makseta veroa ja päälle tulee Helsingissä tyypillisesti 400€ asumistukea - ja eläkeläisellä on muitakin etuja. Nettona ollaan hyvin lähellä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Onko laitoshuoltajan tuottavuus huono?

Palkkataso jää matalaksi kun luodaan pakottamisjärjestelmä matalapalkkatöihin.

Kysyntää luodaan pakottamalla, mikä vinouttaa entistä enemmän työn hinnan määräytymistä markkinoilla.

Jos laitoshuoltajien töihin juuri kukaan ei menisi, palkka nousisi. Ei sairaala voi olla ilman laitoshuoltajia.

Ei sairaalan välineistä huolta pitävien tuottavuus voi olla huono.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Miksi ihmiset pitäisi pakottaa yhteiskunnassa vähemmän tarpeellisiin töihin?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Onhan Helsingissä vielä huonomminkin ansaitsevia. Minä olen tehnyt kohta 32 vuotta poliisin töitä niskalimassa ja netto n. 2000 euroa. Helsingissä poliisi pärjää huonommin kuin maalla kalliin asumisen johdosta. Puolet työurastani olen tehnyt Hesassa, joten jotain kokemusta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ihan kuin olisit saanut "ahaaelämyksen", että tuollaisiakin palkkoja maksetaan. Se on aivan normaali palkka Suomessa tietyistä töistä.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Mehän kaikki saamme ahaaelämyksiä pitkin elämäämme. Me tajuamme sitten, kun tajuamme, emme koskaan aikaisemmin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Laitoshoitajien työn arvokkuus tulee esille vasta silloin, kun he lyövät koko maassa "perseet penkkiin" Ilman heitä, kun sairaaloiden arki ei pyöri. Suomessa on jo pitkään maksettu titteleistä, eikä työn tuottavuudesta.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Ei voi kukaan tässä yhteiskunnassa olla niin yli-ihminen, että hänelle tarvitsee maksaa yli 3000 € päivässä.
Ei yksi ihminen yksinkertaisesti tarvitse niin paljon rahaa. Miksi siis maksaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Haluatko, että nekin rahat jäävät omistajan taskuun? Miksei yhtä hyvin palkolliselle?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

En halua Ilmarisen tapauksessa, että rahat jäävät omistajan taskuun. Mutta ei ole missään suhteessa se, että laitoksessa yksi saa palkkaa kuukaudessa saman verran, kuin 40 muuta työntekijää yhteensä.

Missä kulkee ahneuden raja, koska ei yksi ihminen tarvitse 100000€ kuukaudessa toimeentuloon.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #34

Omistajan taskuunhan ne rahat jäävät, jotka palkasta nipistetään. Olkoonpa se omistaja sitten kuka tahansa.

Pitäisikö mielestäsi lailla säätää palkkakatto, jota enempää ei työnantaja saa maksaa, vaan hänen pitää pitää rahat omana osinkonaan? Vai miten ratkaisisit moisen "ongelman"?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Tämä kirjoitus loukkaa kaikkia vähän tienaavia työläisiä. Kenenkään toisen palkkaa ei pidä vähätellä.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Hmmm.. Tässähän po. työtä pidetään rahassa mitattuna arvokkaampana kuin siitä nyt maksettavaa korvausta. Miten itse ilmaisisit asian?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Kirjoitukseni tarkoitus ei ole loukata pienpalkkaisia,vaan päinvastoin arvostella niitä tahoja,jotka maksavat noita palkkoja.
Kaikki sympatia on ns pienpalkkaisten puolella, siitä ei kahta sanaa. Siksi tämä kirjoitus tänne sivustolle.

Pekka Pylkkönen

Haluaisin nähdä sen vanhemman joka haluaa ITSE maksaa päiväkodin hoitajalle lisää liksaa. Tai potilaan joka haluaa ITSE maksaa lisää sairaalan siivoojalle.

Jos vaadit muita maksamaan jollekin lisää palkkaa niin arvostatko oikeastaan sitä duunia? Et tietenkään. Arvostus näkyy siinä että olet itse valmis maksamaan jostakin enemmän.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #29

Otan esimerkin maidontuottajasta. Jos hän saa 10 senttiä enemmän litralta, niin sillä olisi markittävä vaikutus maidontuottajan tuloihin.

Olen eläkeläinen, mutta olisin kyllä valmis tuon 10 senttiä enemmän maksamaan tuottajalle, jos sillä saadaan tilanne korjattua.
En usko, että tuolla korotuksella olisi kenenkään talouteen kohtuutonta vaikutusta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #35

Eniten se rasittaisi vähätuloisia lapsiperheitä, joilta kuluisi pari sataa vuodessa enemmän maitoon. Sen kymmenen senttiä per litra saisivat sitten lisää tuhannen lypsävän karjatilan omistajatkin. Tuottajahinnan pitäisi määräytyä markkinatalouden lakien mukaan tuottajan ja meijerin tai kauppiaan välisellä suoralla sopimuksella.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #35

Mikä estää? Nykyään niissä purnukoissa taitaa olla melkeinpä tilan nimikin tai ainakin sen saa selville. Sinne vain euroja virtaamaan.

Se on mahtavaa jos porukka tekee arvojensa mukaisia valintoja ja tukee arvokkaana pitämiään kohteita.

Pekka Iiskonmaki

''Luin juuri Yle:n sivuilta tarinan Meilahden sairaalassa työskentelevästä 38 vuotiaasta miehestä. Hänen palkkansa on 1800 € kk. Luit aivan oikein 1800 !!!!!.''

Tuo on vielä hyvä palkka. Miksi siitä menee veroja 400 euroa, en ymmärrä.

Tiedän monia Suomessa joiden palkka on 1600 euroa - verot. Tuttavani saa vanhuuseläkettä 697 euroa. Siitä ei mene tuloveroa.

Tuosta pienestä eläkkeestä hän maksaa asuntooyhtiön vastikkeen josta 2kk on kiinteistöveroa ja kesämökin kiinteistävero 577 euroa.

Minulle on turha kertoa, että suomalaiset ovat rikkaita verrattuna virolaisiin

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ja ennen kuin työntekijä pääsee maksamaan palkasta veroja, on työnantaja maksanut yhtä suuren määrän palkan sivukuluja.

Pekka Iiskonmaki

#32
Musta tulevaisuus on jo Suomessa.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

1800 €/kk ei ole ihan huonoimpia palkkoja mitä Helsingissäkin maksetaan. Usein työtön pakotetaan ottamaan vastaan työ karenssin uhalla työajan ollessa 80% täydestä. Palkkakin saattaa olla alinta liiton palkkaa alempi jos työllistetty on pitkäaikaistyötön. Usein työlllistetyn työttömän palkka on n. 1200€/kk.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset