RaimoTossavainen

SDP:n Rinne velvoittaisi pitköaikaistyöttömät vanhustenhoitoon.

SDP: Pitkäaikaistyöttömille työvelvoite. Tämä sisältyy SDP:n edellisten vaalien alla julkaisemaan strategiseen hallitusohjelmaan.

Siinä pitkäaikaistyöttömille tulisi työvalvoite, josta EI VOI kieltäytyä. Työ olisi esim vanhusten ulkoiluttamista tai kaupassakäyntiä ym vastaavaa. SDP siis VELVOITTAA ottamaan työn vastaan.

Kysymykseni kuuluu, olisiko sama porukka, joka oli perjantaina torilla, ollut vastustamassa tätäkin esitystä kun se oli SDP:n keino vähentää pitkäaikaistyöttömyyttä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Antti Rinne on nero. Antti todella ehdotti olessaan valtiovarainministeri, että työttömät velvoitettaisiin töihin.

Pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut Suomessa kovaa vauhtia ja Rinne laittaisi pitkäaikaistyöttömät töihin - vaikka pakolla. Meillä on paljon tekemätöntä työtä esimerkiksi vanhusten huollossa on kaupassakäyntiä, ihmisten ulkoiluttamista ja vastaavia asioita. Luodaan uutta työtä, jota kukaan nyt ei tee ja mahdollistetaan tämän porukan työllistyminen ja myös velvoitetaan ottamaan tätä työtä vastaan, Rinne sanoo.

Antin nerous piilee siinä, että syrjäseuduilla ei ole töitä ja työttömillä ei ole varaa muuttaa kasvukeskuksiin, mutta maalla ovat pysyvästi kaikki vanhukset ja vanhainkodit, postia ei jaeta ja kaupat ovat kaukana. Kun oman kunnan työttömät on saatu työllistettyä tarjotaan naapurikunnalle työvoimaa.

Kyllä auttavia käsiä tarvitaan ja onhan se oikeus ja kohtuus, että työttömät tekevät yhteiskunnalle palveluja työttömyyskorvauksen vastineeksi. Paras aktiivimalli mitä tähän mennessä on ehdotettu. Kiitos Antti Rinteelle ja SDP:lle.

Käyttäjän MiikaMustonen kuva
Miika Mustonen

Olisit myös voinut siteerata Rinteen lausahduksen kokonaisuudessaan, mutta tietenkin jätit alun pois:

"Maksetaan työehtosopimusten mukainen palkka ja tälle ihmiselle tulee velvoite ottaa se työ vastaan. Meillä on paljon tekemätöntä työtä esimerkiksi vanhusten huollossa on kaupassakäyntiä, ihmisten ulkoiluttamista ja vastaavia asioita. Luodaan uutta työtä, jota kukaan nyt ei tee ja mahdollistetaan tämän porukan työllistyminen ja myös velvoitetaan ottamaan tätä työtä vastaan."

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Miika Mustonen

Mikä on satunnaisesti työskentelevän vanhusten ulkoiluttajan tai kaupassakävijän palkka ?

Kunnalisten koulutuksen omaavan kuukausipalkkaisen työntekijän palkka on n. 1 600 -1 800 €/kk. Jutussa tarkoitetun pitköaikaistyöttömän palkka voisi olla Suomessa maksettu minimipalkka 1 300 €/kk.

Edellämainittuhin työttömän tehtävistä maksettava palkka voisi olla tuo minimipalkka tai esimerkiksi kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen määrittelemä pienin kokopäivätyöstä maksettu vähimmäispalkka on n. 700 euroa. Kunnat voivat maksaa tämän suuruista palkkaa työntekijöille, "joilta puuttuu alan ammattitutkinto tai ammattitaito".

Tulisiko tämä palkka sitten työttömyyskorvauksen perusosan päälle on poliitikkojen päätettävissä, mutta oleellistahan tässä on se, että työttömät aktivoidaan vaikka pakolla kuten Antti Rinne ehdottaa !

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Antti Rinne ei ole nero, mutta Suomen kansa on helvetin tyhmä, kuten Paasikivi jo aikoinaan totesi.

Juha Hämäläinen

Asia eli työttömyys helpottaa paljolti heti, kun kaikki työttömän työikäisen ja työkykyisen saamat sossurahat mielletään palkaksi, jota vastaan maksaja eli yhteiskunta voi teettää töitä siinä suhteessa paljonko rahaa on annettu.

Hyvin yksinkertaista siis.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Tämä lienee se iso asia. Yksinkertaisesti se nimi pitää muuttaa ja tietysti hoitaa kaikki palkan saamiseen liittyvät velvoitteet, mutta yhteiskunnan kannalta se nyt on vain rahan siirtämistä taskusta toiseen. Pitkällä tähtäimellä se nostaa eläkemenoja hiukan mutta työpanoksesta saatava hyöty varmasti kattaa sen.

Juha Hämäläinen

Minä uskon myös, että näin olisi lopputulos paljon parempi. Samalla loppuisi tukea saavien haukkuminen loisiksi veltoiksi.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#3

Asia eli työttömyys helpottaa paljolti heti, kun kaikki työttömän työikäisen ja työkykyisen saamat sossurahat mielletään palkaksi, jota vastaan maksaja eli yhteiskunta voi teettää töitä siinä suhteessa paljonko rahaa on annettu.

Hyvin yksinkertaista siis.
..............

Olen kysynyt tätä jo aikaisemminkin mutta et ole vastannut. Kun taas kerran tuot julki ehdotuksesi niin voisitko kertoa kuinka systeemisi toimii käytännössä.

Eli missä tapauksissa valtio tai kunta palkkaa "oikean työntekijän", koska taas "sossurahan saajan"?

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Lähtökohtaisesti varmaan "oikeilla" työntekijöillä hoidettaisiin lakisääteiset tehtävät ja näillä työllisyystöillä yleishyödyllinen extra. Poikkeavissa tilanteissa myös ydintoimintoja voisi teettää työllisyystöinä. Esimerkiksi kunnossapitohenkilöstöä ei tietenkään voi pitää koko vuotta palkkalistoilla niin paljoa kuin pahin lumipäivä edellyttäisi. Lumitöistä voisi hyvin maksaa 10-12 euroa tunnissa. Ei vaadi osaamista ja on aika leppoisaa duunia.

Ihan vain ideana.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #16

#16

Miten erottelet "lakisääteiset työt" "extra töistä" ja kuinka tämä lisää työllisyyttä?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Toki pitkäaikaistyöttömyyttä tässä saa käsitellä laaja-alaisesti. Minun pointti tässä kirjoituksessa oli kuitenkin se, että olisiko perjantaista mielenilmaisua Aktiivimallia vastaan ollut, jos Demarit olisiva tämän aktiivimallin keksineet.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Siis tästä on kyse?:

https://esasuominen.wordpress.com/2015/04/02/tyota...

Siinä kyllä sanotaan, ettei velvoiteta ottamaan työtä, joka ei sovi mutta muihin niihin töihin voidaan työllistää.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Lähinnä tähän kysymykseen odottelen kommentteja, että olisiko ollut tuota mielenilmaisukokoontumista Hesassa, jos ko aktiivimalli olisi ollut Demarien ja Vassareiden aikaansaannos.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@8. Jos aktiivimalli olisi ollut samanlainen kuin se lävitse runtattu esitys, niin sama vastustusta olisi tullut silloinkin, oli kyseessä ketkä hyvänsä puolueista hallituksessa.

Ei siitä pääse mihinkään, että aktiivimalli ei ole hyvä ja sisältää paljon vikoja.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Rinne taitaa olla tutustunut "Aidosti palkitsevaan aktiivimalli" -kansalaisaloitteeseen, hienoa!

Tässä aloitteessa kylläkin tarjotaan mahdollisuutta, ei pakoteta.

Ks. linkki:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Käyttäjän TiinaArlin kuva
Tiina Arlin

Raflaavia ja tarkoituksenhakuisia otsikoita saa kyllä tehtyä kun haluaa.

Rinteen mallissa oli kyse TES mukaisen palkkatyön järjestämisestä työttömille.

Työn vastaanottovelvoite työttömillä on aina ollut olemassa!! Ongelma on ne puuttuvat palkkatyöpaikat!

Rinteen mallia "avattiin" jo vuonna 2015:

"SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esitti ratkaisuksi töiden takaamista pitkäaikaistyöttömyyden uhkaamille ihmisille. Ideana on katkaista pitkittyvä työttömyys takaamalla koko- tai osa-aikainen työpaikka, josta maksetaan asiaankuuluva, työehtosopimuksen mukainen palkka. Työtä voisivat järjestää kunnat, järjestöt tai yksityiset, esimerkiksi ns. sosiaaliset yritykset. Työjakso kestäisi aluksi muutamia kuukausia tai pidempäänkin. Keskeistä on työelämävalmiuksien ylläpito, toimeentulon parantaminen sekä syrjäytymisen ehkäisy." (T.Olin)

"Luonnollisesti kullekin takuutyön pariin tulevalle henkilölle pyrittäisiin etsimään hänen omaa kiinnostustaan tai soveltuvuuttaan mahdollisimman hyvin vastaava tehtävä. Sosiaalisista ongelmista kärsiviä ei sijoitettaisi vanhusten tai lasten ja nuorten kanssa tehtävään työhön. Työkyvyttömät eivät myöskään, määritelmällisesti, kuulu työtehtäviin vaan kuntouttavien toimenpiteiden piiriin. Tärkeää on, ettei ihmisiä laiteta töihin, jotka eivät heille sovi ja jotka vaativat korkean tason ammattitaitoa nimenomaan tietyltä alalta." (T.Olin)

"SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esitti ratkaisuksi erilaisten avustavien töiden takaamista pitkäaikaistyöttömyyden uhkaamille ihmisille. Ideana on katkaista pitkittyvä työttömyys takaamalla (osa-aikainen) työpaikka, josta maksetaan asiaankuuluva palkka. Työtä voisivat järjestää kunnat, järjestöt tai yksityiset sosiaaliset yritykset. Työjakso voisi kestää muutamia kuukausia, tavoitteena työelämävalmiuksien ylläpito, avoimille työmarkkinoille palaamisen helpottaminen sekä toimeentulon parantaminen. Taattuun työhön liittyisi velvoite ottaa työ vastaan."(E.Suominen)

"Tärkeä kysymys on luonnollisesti se, ettei ihmisiä velvoiteta töihin, jotka eivät heille sovi tai joihin he itse eivät sovellu. Tästä tulee luonnollisesti huolehtia ja kunnioittaa ihmisten erilaista osaamista."(E.Suominen)

"Reilusta työstä kuuluu reilu palkka. Esityksiä, jossa matalan sosiaaliturvan eteen teetetään työtä palkatta, ei tule hyväksyä. Niissä on kyse orjatyöstä. Sen sijaan työ, josta maksetaan asiaankuuluva tuntikorvaus josta jää aina enemmän käteen on aidosti osallistavaa ja työntekijää kunnioittavaa."(E.Suominen)

Tämän asian sotkeminen nykyisen hallituksen aktiivimalliin tai 2.2. mielenilmaukseen tuntuu aika epätoivoiselta teolta.

Aktiivimalli rankaisee työtöntä siitä, että häntä ei palkata töihin tai valita koulutukseen vaikka hän lähettäisi kuinka monta hakemusta!!!!

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@11. Minähän linkkasin tuolla ylempänä siihen Rinteen esitykseen, jossa käytettiin vanhuksien auttamisesta esimerkkeinä mutta myös muita töitäkin olisi tarjottu.

Tuntuu vaan siltä, että ihmiset ovat vain niin laiskoja lukemaan vaan lukevat vain otsikot ja pari lausetta.

Jaana Merilahti

Missä universumissa oikean palkkatyön tarjoaminen on sama asia kuin rankaiseminen siitä, ettei työtön onnistu saamaan työpaikkaa jota ei ole olemassakaan?

Meillähän on jo aiemminkin ollut voimassa velvollisuus hakea ja ottaa vastaan työtä, sanktiona erittäin radikaalit 20% ja jopa 40% leikkaukset viimesijaiseen toimeentuloturvaan. Aktiivimallin ainoa lisäarvo on siis päästä leikkaamaan myös niiltä jotka yrittävät jo kaikkensa mutta eivät syystä taikka toisesta onnistu.

Käyttäjän HeinonenJussi kuva
Jussi Heinonen

Nykyään työttömiä halutaan ohjata vaikkapa kuntouttaaan työtoimintaan hyvin herkästi. TE-toimiston virkailijat voivat tällaista esittää työttömälle ikään perustuen ja siis pitkään jatkuneen työttömyyden takia. Mutta mitenkään ystävällisesti tätä asiaa ei välttämättä tuoda esille. Päinvastoin virkailija voi vaikkapa puhelimessa sanoa, että on tehty päätös kuntoutavasta työtoiminnasta työttömän kohdalla. Uskon, että moni työtön alistaa tähän ja ottaa tarjotun kuntouttavan työtoiminna paikan vastaan.

Työttömällä ei ole kuitenkaan mitään velvoitetta kuntouttavaan työtoimintaan. Siis hänellä on oikeus kieltäytyä näistä tarjouksista. Tosin mielestäni työtarjouksesta ei siis käytännössä voida ollenkaan puhua, koska kuntouttavasta työtoiminnastahan ei saa mitään palkkaa, vaan ainoastaan työttömyyskorvaksen + 9:n euron ylläpitokorvauksen. Jotain pieniä lisiä voidaan vielä myöntään, bussikortti ja sen sellaista, mutta tämäkään ei ole varmaa, vaan paikkakuntakohtaista asiaa, jos siis tällaisista lisistä on kunnallisella päätöstasolla päätetty.

Ainut hyvä asia kuntouttavassa työtoiminnassa on se, että työpäiviä on vain 4 viikossa ja tuntimäärään voi itse vaikuttaa, se on noin 4-6 h/vk. Mutta tässäkin on selvästi sellaista, että työnjohtaja voi sanella pisimmät mahdolliset tuntimäärät kuntoutettavalle henkilölle tai ylikin sen. Eli, jos kuntoutettava on kiltti ja alistuva henkilö, hänellä teetetään monia raskaitakin töitä ja nimenomaan sellaista työtä, jota lain mukaan kuntoutettava ei saisi ollenkaan tehdä. Kahvinkeittovuorot ovat tällaisia tietämäni mukaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset