RaimoTossavainen

Väliin jotain positiivistäkin

Täällä parjataan oikein urakalla Keskustan johtamaa kolmen puolueen hallitusta, mutta lienevät he tehneet jotain oikeinkin. Viime aikoina on monelta taholta kuulunut myönteisiä uutisia valtakunnan tilasta. Tässä lisää TEM työnvälityksen tiedot toukokuulta verrattuna edelliseen vuoteen:  

 Kaikki työttömät -40600 henkilöä, pitkäaikaistyöttömät -18500 henkilöä, lomautetut -9100 henkilöä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

En nyt jaksa lähteä kaivamaan mutta siinä vaiheessa, kun oli selvää, että Sipilästä tulee pääministeri, totesin asiallisesti seuraavaa:
'Hommasta tulee todella vaikeaa, koska kaikki tekevät parhaansa, jotta Sipilä ei onnistuisi'.

Ikävää, että suomalainen politiikka on nykyään tosiaan tuollaista.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Samaa mieltä. Se on jotenkin ihan sairasta. Kyllä siinä kaivetaan kivet ja kannot, jospa löytyisi jotain, josta pääsisi meuhkaamaan.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Kirotusvirhe, ään paikalle a otsikossa.
Tähän tästä kirjoittamisesta pieni hupi. Uuno Turhapuro kysyi koulussa opettajalta, että saako öön pisteet panna ään päälle.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

ÖÖÖÖ???
Mikä tässä oli positiivista:
Kaikki (rekisteröidyt) työttömät -40600 henkilöä, (rekisteröidyt) pitkäaikaistyöttömät -18500 henkilöä, (rekisteröidyt) lomautetut -9100 henkilöä.

Missä on ne rekisteristä poistetut (karenssin saaneet) noin 10.000???

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ja kun EU-alueellla on työllisyys noussut, niin se on varmaan Kikyn vuoksi?
Suomessa työllisyys noussut melkein saman verran kuin Kreikassa, Italiassa ja Espanjassa - varmaan Kikyn ansiota sekin.
Joo, "race to the bottom" - hyvä homma! On kuin Halla-ahoa kuuntelisi.

Henry

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

'Race to the bottom' on idioottien lanseeraama perusteeton uhkakuva. Fiksu ihminen tajuaa että kulutusta säädellään tuottavuuden muutosten perusteella. Siinä mennään yleensä ylös, mutta jos porukka tekee vähemmän kuin aiemmin, korjataan alas.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

USAssa jossa tätä 'Race to the bottom' on selkeimmin harrastettu, on palkat samat kuin 1970-luvun alussa.
Bonukset ovat kylläkin nousseet räjähdysmäisesti.

Henry

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #10

Real median income on myös kasvanut räjähdysmäisesti:

https://fred.stlouisfed.org/series/MEPAINUSA672N

On joku yleisesti viljelty harhaluulo että tulot olisivat jääneet junnaamaan paikoilleen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Unohdit varmaan vahingossa samassa TEM-tiedotteessa olevan virallisen Tilastokeskuksen statistiikan, joka kertoo seuraavaa:
"Työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli 297 000, mikä oli lähes saman verran kuin vuosi sitten. Työttömyysaste oli 10,7 prosenttia eli 0,1 prosenttiyksikköä matalampi kuin vuotta aiemmin."

Kansainvälistä vertailukelpoista tilastoa tuottavan Tilastokeskuksen statistiikassa on kireämmöt kriteerit, jossa erilaiset tempputyöllistämiset ei vaikuta.

Jännä muuten, että lamaan meidät vie globaali talous ja suhdanteet, mutta sieltä meidät nostaa poliitikot. ;-)

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

"Jännä muuten, että lamaan meidät vie globaali talous ja suhdanteet, mutta sieltä meidät nostaa poliitikot. ;-)"

Näinhän se menee. Poliitikkojen toimet ovat yleensä vain varojen allokointia uudestaan. Toki esimerkiksi osa yliopistoihin tehdyistä siirroista voi vaikuttaa pitkällä tähtäimellä talouskasvuun positiivisesti mutta aina kun poliitikko panee sinne euron, se haluaa viisi euroa siltarumpuihin.

Tämänkin hallituksen taloustieteilijöiden keskuudessa kiitellyimmät politiikkamuutokset taitavat olla ne joissa valtio ilmoittaa olevansa jatkossa vähemmän kiinnostunut siitä mitä ihmiset ja yritykset tekevät. Eli lähinnä kauppojen aukiolot ja liikennekaari. Ehkä primitiivisen perustulokokeilu myös.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

No eipä se hallitus ole ketään palkannut. Ei pressakaan ole nuorten työvoimapulaa helpottanut.. MUTTA , huolimatta hallituksen toimista ovat tavan kansalaiset kuitenkin selviytyneet omalla kekseliäisyydellään vaikeuksista ja löytäneet jotain duunia. Näin siis vähenevien työpaikkojen Suomessa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Trollaus oppositiosta: jos hallitus noudattaisi Antti Rinteen, Li Anderssonin ja Touko Aallon näkemysten mukaista politiikkaa, talouskasvu olisi alkanut aikaisemmin ja jatkuisi nopeampana. Myönteinen työllisyyskehitys on siis käynnissä Sipilästä huolimatta.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Kaikille yllä oleville arvostelijoille yhteisesti. Kaikki ne ennusteet ja toteutuneet valtiontaloudessa, mitkä nyt ovat positiivisia, olisivatkin miinusmerkkisiä, niin taatusti teidän mielestänne se olisi hallituksen syytä. Näin se vaan menee.
Mutta nyt kun on positiivinen vire valtakunnassa, niin eihän se mielestänne tietenkään ole millään tavalla hallituksen ansiota.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Poliitikot vaikuttavat politiikkaan yhtä paljon kuin meteorologi säätilaan. Näin tapahtuu varsinkin Suomessa, jossa hallituksen ja opposition väittelyt toistuvat samalla kaavalla aivan riippumatta siitä, mistä leiristä ministeriaition miehitys on koottu.

Takavuosina oppositio saattoi sentään antaa hallitukselle varauksellisen tunnustuksen muotoa "toimet ovat oikeansuuntaisia, mutta riittämättömiä". Nykyään vain jäkätetään!

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Samaa mieltä siitä, että on liian paljon turhaa räksytystä puolin ja toisin. Ei sitten tarvitse ihmetellä alhaisia äänestysprosentteja.
Joskus käynyt mielessä sellainen utopistinen ajatus, että ei olisi puolueita ollenkaan. En tarkoita malliin itänaapuri. Kansanedustajia riittäisi 100. Ehdolla olevat olisivat omana itsenään. Hoidettaisiin yhdessä koko lössi asiaoita maan parhaaksi.
Samalla tavalla kuin firmoissakin asiat hoidetaan. Ei olisi arvottomia huuteluita laidasta laitaan, vaan asioista keskusteltaisiin ja sovittaisiin yhdessä.
Mutta niinkuin sanoin, utopistista, mutta voisi olla parempi lopputulos monesti.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tätä ajatusta kannattaa kehittää.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Toukokuussa noin 5500 pitkäaikaistyötöntä saivat Kelalta ilmoituksen että voivat hakea eläketukea Lex Lindström lain mukaan. Hakemukset on käsitelty ripeästi Kelassa koska hyväksymisen kriteerit olivat Kelalla itsellä jo ennestään olemassa joten mitään tulkinnan vaihtoehtoa ei ole jäänyt hakemuksia käsitellessä. Nämä 5500 työttömyystilastoista poistunutta ovat mitä suurimmalla todennäköisyydellä mukana tuossa tilastossa.
Mikä osuus BKT:n kasvuun on EKP:n elvytysohjelmalla ollut ja mikä on Kiky:n ynnä muiden hallituksen toimenpiteiden osuus?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Positiivista on se, että nykyhallitus lopettaa vatulointinsa ja jumppaamisensa viimeistään vuonna 2019.

P.S. Nykyhallituksen tiiviys on luvalla sanoen heikkoa laatua ja jotain "positiivistä" on turha hakea.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

On sinulla kestämistä kaksi vuotta, koita jaksaa. Sitten se autuus viimein koittaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Meitä on yli viisi ja puoli miljoonaa.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #19

Toimituksen poiminnat