RaimoTossavainen

Millä kriteereillä toimitus tekee poiminnat ?

Olisin kiinnostunut , ja moni muukin varmaan, että minkälaisilla kriteereillä toimitus nostaa tietyt blogit toimituksen poiminnoiksi.

Otan esimerkiksi oman blogini 14.4 otsikolla kumpi on arvokkaampi rikkaus, joka johti vilkkaaseen mielipiteiden vaihtoon palstalla. Nyt esim on toimitus nostanut esille KD:n vaalitulosta käsittelevän jutun. Asetan kyseenalaiseksi sen painoarvon ja kiinnostavuuden valtakunnan tasolla. Toiseksi, nytkin siellä on roikkunut eräs blogi, jota on kommentoitu kaksi kertaa.

Voiko toimitus valaista perusteluja, joiden mukaan teette valintoja toimituksen nostoiksi. En kirjoittanut tätä sen vuoksi, että minun täytyisi päästä esille, olen vaan monesti ihmetellyt valintojanne, mutta makuasioistahan on yleensäkin vaikea kiistellä.

Tähän lopuksi sopinee: Se on makuasia sanoi Huittinen, kun pussasi lehmää!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Niko Sillanpää

Kriteerit ovat empiirisesti tarkastellen seuraavat (tärkeysjärjestyksessä):

1) kirjoittaja on lehden toimittaja tai pääomistaja
2) kirjoittaja on tunnettu valtakunnanpoliitikko tai eturivin julkkis tai muutoin tunnettu
3) teksti tukee tai käsittelee lehden tuoretta uutista
4) kirjoittaja edustaa "näkyvää toiseutta"
5) kirjoittaja käsittelee positiivisesti feminismiä, multikulturalismia ja/tai kehitysmaista tulevaa altruismiperusteista maahanmuuttoa
6) kirjoittaja käsittelee negatiivisesti persuja, "äärioikeistoa" tai äärioikeistoa
7) kirjoittaja käsittelee negatiivisesti Trumpia
8) kirjoittaja käsittelee positiivisesti EU:ta (aivan sama, mikä EU:ta koskeva asia, lehden linja on, että EU:sta tulee pelkkää hyvää)
9) kirjoittaja on nainen
10) kirjoittaja on professoritason asiantuntija (kirjoitti asiantuntijuutensa puitteissa tai ei)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Osa Nikon listasta pitää paikkansa ja se osa on hyvin ymmärrettävä nostokriteeri. Toinen osa Nikon listasta on puppua ja heijastelee vain hänen omaa mieltymystään sille minkäsisältöiset blogit pitäisi nostaa ja mitkä ei.

Uusi Suomi on ottanut politiikakseen olla määrittelemättä nostokriteereitään ja mielestäni se on viisas periaate. Ei koskaan joudu selittelemään mitään ja tuollainen selittely muodostuisi jokapäiväiseksi sekä loputtomaksi. Vähän kuin Koivisto totesi, kun häneltä kysyttiin syitä jonkun tuomitun armahduksen jälkeen: "Armoa ei selitellä."

Niko Sillanpää

Minulle on henk koht aivan sama, mitä nostavat, asia kertoo lähinnä toimituksen ideologisesta positiosta. "Suosituimmat" on mielenkiintoisempi, joskin sitäkin toimitus aina harvakseltaan valitettavasti manipuloi.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Kyllä mielestäni pitäisi olla tiedossa pääperiaatteet. Onhan yleensä kaikilla toimijoilla periaatteet tai tavoitteet. Miksi siis ei tällä palstalla voisi myöskin olla ne ja kaikkien tiedossa.
Edellen toistan tuon tämänpäiväisen noston KD:n vaalianalyysistä. On marginaalitoimija valtakunnallisesti, ei suurempaa arvoa blogilla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kriteerit blogien nostoista karuselliin löytyvät helposti , kun lukee kaikki päätoimittaja Huuskon viime vuosien blogikirjoitukset tai kommenttit.

Löytyy haulla: Markku Huusko

P.S. Esimerkiksi törkeästä veropetoksesta tuomitun ex-kansanedustaja Eero Lattulan (kok.) armahdusta vuonna 1987 presidentti Koivisto ei suostunut lainkaan kommentoimaan.

Ilkka Luoma

US Puheenvuoro tarjoaa erinomaisen palstan kirjoittajille, ehkä yhden ainoista, jossa on oltava kirjoittajana ja topicin avaajana aito henkilö, jopa kuvalla. Ollaan siis vastuussa omista jutuista - olin Israel - juutalaiset jutun vuoksi bannattuna 18 kuukautta --- ei haitannut, sillä US Puheenvuoro on hieno alusta, teknisesti toimiva, helppo käyttää, hyvä kommentoida ... säilyvyys myös hyvä. Palasin kirjoittamaan, bannaus oli jo poistunut.

Olen kirjoittanut nyt tähän mennessä liki alusta alkaen (pl. bannausaika) 2.452 juttua ...

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/search/... -

... tuon listauksen 10' ssä ensimmäisessä jutussa on noin 1.100 lukijakommenttia (omat vastineet sisältäen).

Juttujani ei ole koskaan nostettu "virtaan", eikä se haittaa mitään, sillä todellakin arvostan tätä hyvänä palstana!

On myös huomioitavaa se, että tämä palsta on kirjoittajilleen ilmainen, ja lahjahevosen suuhun ei ole katsominen ;) Eikä palstan kustannusten maksajalla ole selitysvelvollisuutta.

.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Miusta on aina noloa se, että joku blogi nousee suosituimmaksi ilman että on karusellissa. Tai ne karusellin blogit missä on tyyliin 10 kommenttia.

Vaikka alustaa voi väärinkäyttää, niin varmaan toimitus tekee ratkaisut työajan puittessa journalistisin perustein.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Edustaja M. Kärnän omituiset mielipiteet nousevat minustakin vähän liian automaattisesti Karuselliin. Mutta palstan pitäjä on aina oikeassa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Itse olen pari kertaa päässyt noihin nostoihin ja aika usein myös suosituimpien listalle. Ilmeisesti toimitus tykkää jutuista joissa on jokin uusi näkökulma paljonpuhuttuihin aiheisiin. Sekin auttaa jos kirjoittaa hyvin. Kommenttien määrällä ei näy olevan vaikutusta. Itse ei voi tietää mikä muita miellyttää. Sekä suosituimmat että toimituksen esiin nostamat kirjoitukset ovat minulle tulleet yllätyksinä. Se kirjoitus, joka omasta mielestäni oli paras juttuni ikinä, jäi kokonaan ilman huomiota. Kukaan ei tykännyt eikä edes kommentoinut.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jos se paras juttusi oli pitkä ja tyhjentävä, se tod.näk. vaikutti kommentointiin.
Karusellissa olin kerran. En muista juttua, mutta siinä oli Kossupullon kuva. ;)

Yhteen juttuuni sain melkein 8.000 jakoa facessa! Se oli kivaa se. :)

Henry

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Joo, oli se. Voihan olla että sitä ei kukaan jaksanut lukea loppuun.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Valitukset siitä, miksi toisen juttu nostetaan ja toisen ei, ovat kai jokapäiväistä kauraa kaikkien medioiden mielipidepalstoilla. Toivottavasti sentään kaikki myöntävät sen, että julkaisevat juttujaan siksi, että ne huomattaisiin.

Ja toisinpäin, jos laatii tekstin johon näkee paljon vaivaa, tarkistaen linkit ja faktat ja sitä ei näytetä noteeraavan mitenkään, niin harmittaahan se. Siksi en näe vaivaa teksteihin jotka liittyvät ammattialaani. Julkaisufoorumit on tiedelehdissä ja niistä saa tulospisteitä.

En oikeastaan kovin jaksa arvailla syitä miksi joku juttu nousee ja toinen ei. Jos kirjoittaa hyvin se auttaa. Esimerkiksi mamutaustaisella naisella voi olla lisäetua, mutta siinä voi olla motiivi että annetaan ääni sellaisen kansanryhmän edustajalle, joka ei muualla pääse niin vaikuttamaan.

Karuselli nostaa huomiota, siis kun samalla näyttää siltä että juttu linkataan Facebookiin ja Twitteriin.

Mutta niillä säännöillä pelaat, missä tarjoat juttuasi julkaistavaksi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Olen pariin otteeseen tehnyt kevyttä analyysiä siitä, miltä poiminnat vaikuttavat:
http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23...

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22...

Aloitin kirjoittelemaan tänne, kun sittemmin kuvioista poistunut vt päätoimittaja Tamminen oli täällä vastuussa. tuossa jälkimmäisessä blogissani hän vastaili varsin avoimesti kysymyksiin. Päätoimittaja huuskon palun jälkeen seuraava Tammisen kommentti on varmaan pitänyt aika hyvin paikkansa. "US on puoluepoliittisesti sitoutumaton lehti. Jos lehden linjaa kaipaa, kannattaa lukea päätoimittaja Markku Huuskon blogeja. Ne ovat lähimpänä pääkirjoitusta Usarissa."

Tosin sanoisin itse sitoutumattomaksi, mutta vahvasti painottuneeksi. Kokoomus ja SDP vaikuttaa saavan tukea näkemyksilleen sekä näkyvyyttä eniten. Myös Perussuomalaisilla on kenties suuren Puheenvuoron kannattajajoukkonsa myötä hyvä näkyvyys. Vihreiden osalta antipatia on aika selkeä.

Itse olen kokenut, että linja on muuttunut parin viime kuukauden aikana. Itse en viitsi enää näitä asioita yrittää pumpata toimitukselta. Vaikuttaa siltä, että moisia kysymällä lähinnä ammuin itseäni jalkaan, minkä toki tiesin jo etukäteen. Linjanmuutoksen myötä oma kiinnostukseni ja kirjoittelu on alkanut vähentyä.

Karusellin huomiosta totean sen verran, että Almamedia-kaupan myötä karuselli näkyy myös Talouselämässä ja Iltalehdessä, jolloin julkinen näkyvyys on kasvanut merkittävästi. Sitä kautta on mahdollista nostaa asiaa laajempaan tietoisuuteen. Siksi itseäni tökkii esim kokoomuksen Jaskarin jatkuvat nostot, vaikkei hän ainakaan viimeisen kymmeneen blogiin ole kommentoinut kertaakaan keskustelua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset