RaimoTossavainen

Avoin kysymys kaikille: Kumpi on arvokkaampi rikkaus.

Otsikko sisältää voimallisen kysymyksen. Kysymykseni kuuluu, kumpi meille suomalaisille on tärkeämpää, säilytämmekö oman kansallisen identiteettimme, vai haluammeko Suomestakin tulevan eri kansallisuuksien ja eri uskontojen hallitsematon sekamelska.

Pontimen tähän pohdintaan antoi eilinen A-studio, jonka aiheena oli Helsinkiin kaavailtu suurmoskeija. Itse olen jyrkästi moista laitosta vastaan. Esimerkiksi Pariisissa on kahden viime vuoden aikana suljettu kaksikymmentä moskeijaa niiden aiheuttamien ongelmien vuoksi. Ruotsin pääministeri Löfven on saamassa lehtitietojen mukaan tarpeeksi maahanmuuton rikkaudesta.

Suomen pitää päättäväisesti torpata heti alkuunsa kaikki toiminta, joka todennäköisesti aiheuttaa jossain vaiheessa ongelmia, kuten maahanmuutto ja nyt tämä moskeijahanke. Tehkäämme se nyt eikä ylihuomenna, jolloin se saattaa olla jo myöhäistä.

Melkein päivittäin saamme lukea uutisia milloin missäkinpäin Eurooppa on tapahtunut uskonkiihkoilijoiden suorittamia järkyttäviä iskuja.

TV 1 Ulkolinjaohjelma jokin aika sitten esitti, millaista touhu on Tanskan moskeijoissa. Se ohjelma olisi syytä itsekunkin nähtävä. En tiedä löytyykö se enää Areenasta. Sellaista, mitä niissä tapahtuu en ainakaan minä halua Suomen kamaralle. Siinä eräs imaami sanoi, että eivät he edes yritäkkään sopeutua tanskalaiseen elämänmenoon, järkyttävää.

Tällä hetkellä me suomalaiset olemme maailman neljänneksi onnellisin kansa. Haluammeko, että olemme sitä jatkossakin. Jos haluamme, niin torjukaamme päättäväisesti tahot, jotka todennäköisesti järkyttäväsivät tätä onnellisuudentunnetta jatkossa.

Siis kumpi mielestäsi on sinulle arvokkaampi asia, kansallisen identiteetin säilyminen ja yhteiskuntarauha, vai toisista kulttuureista ja toisenlaisista uskonnoista sekä suomalaisista koostuva sekamelska.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Jälkimmäinen ehdottomasti.Kansallinen identiteetti ei varsinaisesti sano minulle mitään joten en voi sitä kommentoida. En tiedä montako kansallisuutta entisessä kotikaupungissani Helsingissä asustaa mutta nykyisessä niitä on liki 50 (asukkaita noin 85 000). Uskontoja varmaan saman verran. Elämä täällä on kyllä ihan hallittua enkä mitään negatiivista sekamelskaa ole huomannut. Positiivista kylläkin kun ei koskaan tiedä mistäpäin maailmaa naapuri on kotoisin. Toimeen tullaan kaikkien kanssa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Samaa mieltä siitä, ettei Suurmoskeijaa tarvita Suomeen, saatikka maallistuneeseen Helsinkiin.

Kepua ja Suomea johtaa ääriuskonnollinen, mikä on selvästi uhka pohjoismaiselle hyvinvointivaltiolle.

Toivottavasti hihhuliliikkeitä vilisevä kepu vihdoinkin lähtisi peruuttamattomalle lasku-uralle.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Kommentoin viimeistä riviäsi. Mielipidehän se on tuokin. Jääköön omaan arvoonsa. Jostain syystä aika iso määrä suomalaisista on kuitenkin toista mieltä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mikä on tuo kansallinen identiteetti mikä voisi kadota?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyllä kansallinen identiteetti on olemassa ja se on positiivinen asia. Mutta se ei voi kadota siksi, että toisenlaistenkin kulttuurien edustajia kotoutuu maahamme.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ei riitä vastaukseksi..kerro mikä se identiteetti on.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Asustelin Kiinassa pitkään ja ainakin Shanghaissa on lukuisia kristittyjä kirkkoja, suuriakin sellaisia kaikkine ristitorneineen päivineen. En tavannut yhden yhtäkään kiinalaista, joka olisi suhtautunut niihin negatiivisesti tai kyseenalaistavasti.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

On kyllä aivan eri asia Shanghai ja Suomi. Suuressa maailmassa esille nostamallani asialla ei niinkään ole merkitystä, kuin mitä ainakin minä kuvittelen olevan mahdollisesti täällä Suomessa.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Se, että tulee niin paljon vaikutteita muualta tulleiden mukana, niinkuin esim islamin uskonto ja muutenkin katukuvassa näkyy muualta tulleita entistä enemmän. Jos nyt sanoisi, että ei olla enää niin"rotupuhtaita" keskenämme.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Vaikutteet ovat myös suurin edistäjä yhteiskunnissa,koska kaikki..siis kaikki on uudelleensovittamista ns. remixiä entisestä.

Mutta palataan nyt siihen identiteettiin. Mitä tarkoitat identiteetillä ja miten se näkyy? Yleensä sillä viittataan johonkin persoonalliseen käyttäytymiseen tms.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tehdään kompromissi.

Kumotaan Suomen uskonnonvapauslaki ja sallitaan suurmoskeijan rakentaminen.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Mikä ihmeen kansallinen identiteetti?

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Kun kerran me "muiden kulttuurien" edustajat olemme niin suurena uhkana sille "kansalliselle identiteetille", mikä olisi blogistin ratkaisu Suomessa asuvien eri kulttuurien ihmisten suhteen? Tappaminen? Häätö? Vankila? Suomessa on ollut muiden kulttuurien "sekamelska" jo niin monta sataa vuotta että puhtaan arjalaisen rodun edustajien löytäminen siihen identiteettiin saattaa olla vaikeaa, vaikkei ehkä mahdotonta.

Kuinka estetään vieraat vaikutteet tulevaisuudessa? Suljetaan satamat ja lentokentät, internet ja posti ulkomailta?

Ei kannata vain itkeä ja valittaa vaan esittää ratkaisuehdotuksia!

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Ensinnäkin Salakari, ei tässä kukaan itke. Oletko sattumalta tullut huomanneeksi, mitä järjettömiä väkivallantekoja on tapahtunut viime aikoina Euroopassa. Ja toiseksi, minkähän uskontokunnan edustajia nämä tekijät pääsääntöisesti ovat.En ole sulkemasta ovia tavanomaiselta muutolta työn perässä maasta toiseen. Mutta tämä viime vuosien kansainvaellukset ovat liikaa. Tähän on jo havahtunut Ruotsin pääministerikin.
Haluan, että tilanne olisi niinkuin se oli vaikkapa kymmene vuotta sitten. En vihaa ketään uskonnon, ihonvärin enkä minkään muunkaa takia ketään. Jos vaikka Irakilainen perhe tulisi lomamatkalla ohikulkiessaan kesämökilleni, niin varmasti etsisin parasta pöytään. Siitä asiasta ei olisi kahta sanaa.
Mutta tämä nykyinen tilanne on kestämätön.

Paras ratkaisu olisi, että pakolaisten lähtömaiden naapurivaltioihin perustettaisiin kansainvälisin voimin pakolaiskeskuksia. Siellä olisi toimivat vesihuolto ja saniteettitilat. Siellä toimisi koulut. Ei tarvittaisi kotoutusta eikä olisi kieliongelmia. Tilanteen lähtömaissa niin salliessa pakolaiset voisivat siirtyä takaisin kotiseuduilleen. Näin sen pitäisi mennä, mutta kun suurvallat ovat kaikesta joka asiassa vastakkain, niin ei tämänkään toteutmisesta ole toivoa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Järjettömiä väkivallantekoja on täällä sattunut aina. On siksi mielenkiintoista että rajaat pois suomalaisten tekemät. Viranomaisten tehtävä taas on torjua ne kaikki.

Kansallinen identiteetti tai etu on yksi niistä termeistä jotka poliitikon lausumana tiedän että kohta sataa paskaa niskaan.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #15

Nyt tarkoitan kansainvälistä terrorismia. Oletko sattumalta kuunnellut uutisia näistä. Viimeisin Tukholmassa. Voi olla vain ajan kysymys, milloin Isis alkaa touhuta Euroopassakin. Tästä kasvavasta terrorismin uhasta olen huolestunut, niinkuin moni muukin. Ei kai sinunkaan sitä kannattaisi vähätellä. Pitää toimia, ennenkuin on myöhäistä.
Ns " normaali" rikollisuus on luku sinänsä jota on, ja tulee aina olemaan jossain mittakaavassa.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Toisekseen, Tossavainen, et suinkaan ollut rajaamassa sitä kritiikkiäsi mihinkään yhteen uskontoon. Jos en aivan väärin lukenut, sanoit "eri kansallisuuksien ja eri uskontojen hallitsematon sekamelska".

Tätä sekamelskaa jonka me eri kulttuurien edustajat olemme mielestäsi aiheuttaneet, sinä kritisoit. Hindut, kreikkalaiskatoliset, luterilaiset, juutalaiset, muslimit, ateistit, mormonit, buddhistit... Sitä hallitsematonta kansallisuuksien sekamelskaa sinä kritisoit. Meitä amerikkalaisia, ruotsalaisia, venäläisiä, virolaisia, saksalaisia...

Miksi ihmeessä pistäisit meidät pakolaiskeskuksiin? Halla-aholaiset nuivat ohjelmassaan vaativat jopa suomalaisia paluumuuttajia pakkosijoitettaviksi ja heidän maahanmuuttonsa estettäväksi jos he "eivät pysty todistamaan olevansa hyödyksi Suomelle"... mitä se sitten tarkoittaakin. Että tietenkin heidän kanssaan linjassa on siis nyt myös Suomen Keskusta.

Kyllä kymmenen vuotta sitten meitä ulkomaalaisia vihattiin jo ihan samalla tavalla kuin nykyisinkin. On mentävä pidemmälle, jonnekin 70-luvulle jolloin vielä englannin puhuminen julkisesti ei Suomessa ollut rikos josta seuraa tappouhkaus.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #25

Aivan niin, uskontokohdassa olisin voinut olla huolellisempi. Kyllä muslimit ovat pahinta sakkia. Uskonnoista yleisemmin, kaikki uskonnot joutaisivat lopettaa. Sillä pelkästään maailmanlaajuisesti olot paranisivat ainakin 80 prosenttisesti.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #26

Suomessa ei nähtävästi kovin hyvin seurata maailman tapahtumia, mutta täällä USA:ssa on uutisoitu mm. Norjasta jossa vuonna 2011 tehtiin Pohjoismaiden suurin terrori-isku. Luterilainen Anders Breivik surmasi yli 70 ihmistä, enimmäkseen lapsia.

Millä tavoin "muslimit ovat pahinta sakkia"? Esim. Daeshin ja Al-Quaidan Euroopassa tekemät iskut ovat olleet kovinkin islamin uskon vastaisia. Muslimit ovat myös niitä joita iskut maailmanlaajuisesti ovat eniten tappaneet.

Täällä todellisuudessa nähtävästi luetaan erilaisia uutisia kuin teillä siellä Kuopiossa. Onko luterilainen väkivalta jotenkin "parempaa" kuin muunlainen?

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Mikä on liian kova hinta hallitsemattomalle maahanmuutolle ja sen mukanaan tuomalle kulttuuriselle rikkaudelle? Ruotsissa tuota hintaa on jo maksettu... joissain määrin kai suomessakin.

Niko Sillanpää

Maahanmuuton rikkaus on jotain sellaista rikkautta, josta en ole valmis maksamaan mitään. En rahassa, en muissa resursseista, en vallassa, en hyvinvoinnissa, en elinympäristön heikkenemisessä. Break even tai plus-merkkinen viivan alla kyllä käy ja jälkimmäisessä voidaan puhua todennettavasta rikkaudesta. Jos tämän ajattelun seuraukset politiikan tasolla ovat, että jollekin tai vaikka enemmistölle jää pienempi jako-osuus em. asioista, sitten jää, hänelle/heille ei selvästikään sen kummempaa kuulu. Vastaavasti suuremman jako-osuuden osalta. Eli maahanmuutto ei ole minulle itseisarvoista.

Kansallinen identiteetti on yhteiskunnan luottamuspääoman ilmaisuna arvokasta. Sitä vastaan hyökkääjiä --"dekonstruoijia", "epädramatisoijia" jne. -- pitää tarkastella epäilevästi ja mahdollisesti vahingollisina yksilöinä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

No kuvaile sitä kansallista identiteettiä. Ei pidetä sitä pimennossa tai edes kuvitella sen olevan subjektiivista.

Niko Sillanpää

Rakentuu kielen, perinteiden, yhteiskunnallisten instituutioiden, yhteisen historian ja yhteisen ymmärryksen, jotka ovat toisinaan myös kodifioitu laieksi, ympärille. Tuota kokonaisuutta tarkastelemalla löytyy myös, mikä ei kuuluu suomalaiseen identiteettiin, mikä on ulkopuolista ja mikä/kuka suljetaan pois.

Tietenkin on subjektiivinen ulottuvuus, mutta se syntyy vuorovaikutuksessa noiden kanssa; Kyseessä ei ole subjektin vapaa valinta.

Miksi kyselet itsestään selviä asioita, muuten? Ai niin, postmoderni, -strukturalistinen "skeptisyys", joka on älyllisesti ankeaa, suorastaan paskaa, aivotonta, idiotiaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #23

Okei..mistä suomalaisten kesken on yhteinen ymmärrys eikä dualistinen?

Idiotiaa on puhua jostain mitä ei ole ja olettaa muiden nyt vain nyökkäilevän,koska hekään ei tiedä ettei sitä ole.

Suomalaisen erottaa ulkomailla..mistä hänet erottaa?

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Niko väitti joskus olleensa jopa Saksassa töissä. Nähtävästi hän ei kuitenkaan koskaan muuttanut sinne, sillä hän ei olisi koskaan valmis maksamaan mitään siitä oikeudesta että hän työskentelisi jossain muussa maassa.

Vai onko kysymys siitä että kaikki matkustelu pitää muuten kieltää, kunhan Niko vain saa mennä minne haluaa?

No niin, hauku minut taas tyhmäksi.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Nopeasti muuttuvat ajatukset, ja samalla myös oman kulttuurin suojeleminen saattaa saada hyvinkin nopeasti uudenlaisia näkemyksiä.

Ruotsin pm Löfvenin lisäksi Ebba Bush Thor / KD kiirehti jo tarjoamaan boolaa maastapoistettavien jalkaan. Tilaisuuden kansan kosiskeluun hoksasi myös Fridolin / Miljöpartiet

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/mp-krav-infor-te...

Nyt siis puhutaan Ruotsista, suvaitsevaisuuden kehdosta.

Samaan aikaan Suomessa ollaan vasemmiston ja vihreiden toivomuksella menossa kohti marginaalisen vähemmistön toivomaa suurmoskeijaa, miettimättä sen kummemmin syitä t. seurauksia. Ei se suurmoskeija tokikaan mitään tee, mutta siellä moskeijassa ei harjoiteta ja opeteta esim. kotoutumista ja integroitumista Suomen kulttuuriin. Jokainen voi keskenään miettiä sitten tuon toiminnan seurauksia ja verrata esimerkiksi Islamilaisen kulttuurin tarjoamaa rikkautta vaihtoehtona Suomessa nyt vallitsevaan länsimaiseen kulttuuriin.

Tästä Islamin tarjoamsta kulttuurillisesta rikkaudesta saa hyvän kuvan vaikka Iranista, tai Saudi-Arabiasta. Samalla voidaan myös miettiä, minkälaisia kulttuurien kohtaamisia on Euroopassa tapahtunut ja mitä niistä pitää oppia.

Pienen maan, kuten Suomi, on syytä itse vaalia omaa identiteettiään ja myös kulttuuriaan. Ei sitä kukaan muu tee puolestamme.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"omaa identiteettiään ja myös kulttuuriaan."

Kerro mitä nämä ovat..miten ne näkyvät.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

#22

Oma identiteetti näkyy omassa kielessä, omissa tavoissa, omassa historiassa jne.
Mitäpä minä sulle noita selvittelemään. Lue tuolta, ole hyvä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomalainen_kulttuuri
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomalaiset

Kuinka ne sitten näkyvät ? Jaa-a, kun pitää silmiä auki, niin näkee paljon erilaisia kulttuureja. Onneksi näin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ensimmäisessä linkissä päästiin tähän:

"1900-luvulla maatalousyhteiskuntaan perustunut yhtenäiskulttuuri hajosi teollistumisen seurauksena."

Toisessa koitettiin jo määritellä:

"Suomalaisten määritelmiä

Encyclopædia Britannica määrittelee etnisen ryhmän väestöryhmäksi, jota yhdistää toisiinsa ja erottaa muista yhteinen rotu, kieli, kansalaisuus tai kulttuuri.[12] Jokainen näistä tekijöistä johtaa hiukan erilaiseen rajaukseen. Jos kieltä käytetään rajana, suomenruotsalaiset jäävät ulkopuolelle mutta muissa maissa asuvat suomenkieliset ovat mukana. Kansalaisuus on yksiselitteinen raja, mutta se jakaa maahanmuuttajat ja maastamuuttajat kahtia, ja johtaa erilaiseen rajaukseen kuin kielen tai kulttuurin mukaan rajaaminen. Koko "rotu" -käsite on epämääräinen, ja sekä geneettinen perimä että kulttuuri ovat sirpaleisia ja monista lähteistä suomalaisuudeksi jalostuneita.

Museoviraston esihistoria-sivustolla on kiteytetty että kansallisuuden voi sanoa olevan kielen, biologisen perimän eli geenien sekä kulttuuriperinteiden summa.[13]

Otavan Pieni tietosanakirja (1925-1928) antoi suomalaisuudelle kaksi määritelmää: "kaikki Suomen kansalaiset kieleen katsomatta" tai "kaikki suomen kieltä puhuvat"."

Osaatko nyt noiden perusteella määritellä jo itse?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Otavan Pieni tietosanakirja (1925-1928) antoi suomalaisuudelle kaksi määritelmää: "kaikki Suomen kansalaiset kieleen katsomatta""

Tässä määritelmässä on varmaan vähän kielipolitiikkaa mukana. Kieli ja toisen ymmärtäminen nyt olivat varmaan ensisijaisia määritteitä yhteiskunnalle jo varhaishistoriassa jossa valtioita ei edes osattu määritellä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #31

Ei välttämättä..varhaishistoriassa samanmieliset kielestä huolimatta samassa heimossa joka toimi jonkun johtajan alaisena. Ennen valtioita oli kuitenkin heimoja,rosvojoukkoja,kauppiaita,kuninkaita jne. ja niiden ympärille sitten rakennettiin suojelua eli rajoja aitoineen ja muureineen.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

No hyvä kun jaksoit ihan itse tutustua aiheeseen. Nyt sitten vaan rohkeasti ihan itse silmät auki maailmaa katselemaan ja miettimään eri kulttuurien eroavuuksia. Kyllä ne sieltä aikanaan aukeavat. Kulttuurien muodostumisesta ja muuntumisesta kannattaa toki lukea lisää.

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Varhaiset_korkeaku...

On se vaan hyvä, että voidaan elää rikkaassa maailmassa, jossa on erilaisia kulttuureja ja tulee myös todennäköisesti aina olemaan

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Suomalainen kulttuuri kukoistaa parhaiten monikulttuurissa.

EU:hun liittymisen jälkeen suomalaiset ovat löytäneet oman kulttuurinsa joka oli kadoksissa vuosikymmeniä.

Esimerkiksi 1980-luku oli räikeimmillään pelkkää Amerikkaa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Joo, näin oli. Kai se oli jonkinlaista irtiottoa Ryssän ikeen ja nurkkakuntaisuuden alta, kohti vapaata Eurooppa, siellä kun oli se hieno radio Luxemburgikin ?

-70 luvulla taas ei omasta kulttuurista uskallettu puhua ilman isomman hyväksyntää. Nyt oma kulttuuri katoaa sujuvasti McDonaldain kassalle. Pienen maan kulttuuri häviää yhtä nopeasti kuin kuin kusi lumeen. Poikkeavana esimerkkinä Islanti, jonka kansallinen identiteetti on muuten ihailtavaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kansallisen kulttuurin omaleimaisuus ei tarkoita sitä, etteikö se kulttuuri muuttuisi ajan myötä. Se voi osittain muuttua myös ulkolaisten vaikutuksien tuloksena, mutta myös sisäisen kehityksen vuoksi. Näistä muutoksista yhdistyneeenä entiseen syntyy sitten uusi kansallinen kulttuuri, jossa on aina tietyt omaleimaiset piiirteet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset