RaimoTossavainen

Ennustus: Stubb luopuu

Tänään Ylen sivuilta sai lukea uutisen, joka kokoomuspiireissä ei naurata. Puolue näyttäisi olevan johdon ja imagon suhteen heikossa hapessa.

Tässä tilanteessa ja puheenjohtajavaalien lähestyessä Alexander Stubb  ymmärtää realiteetit. Stubb tekee arvioni mukaan päätöksen luopua puheenjohtajuudesta Petteri Orpon hyväksi.

Siitä seuraa, että Stubb ei halua mihinkään riviministerin vakanssille. Toisin sanoen hän siirtyy Brysseliin, jossa hänellä on mepin paikka. ( Tästä en ole ihan varma?)

Saa nähdä miten loppupelissä käy, mutta tällainen mahdollisuus saattaa toteutua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eiköhän hän urheilijatyyppinä taistele loppuun asti. En usko, että paikkaa luovutetaan vapaaehtoisesti Orpolle tai kenellekään muulekaan. Puoluekokoushan asian ratkaisee äänestyksellä joka tapauksessa.

Niin, ja mistä hänelle yhtäkkiä MEP-paikka olisi taiottu? Sinnekin valitaan vaaleilla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Viime vaaleissa 2014 Stubb sai Kokoomuksen eurovaaliehdokkaista eniten ääniä. Mutta hän luopui paikastaan silloin. Tuskin hän sitä nyt kesken kauden voisi vaatia takaisin?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Siksi asia suluissa. Mutta jos luopuu, niin eikös silloin varasijalta mennä. Ja eikös sen paikan saa takaisen jos haluaa.
Nyt en tiedä, vastatkoon hän, joka tietää miten se menee.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #4

Todellisuutta havainnoimalla arvaan, että tuota tuskin voi edestakaisin mielensä mukaan vekslata. Jos voisi, olisi Väyrynen joka toinen viikko kansanedustajana ja joka toinen meppinä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #4

Käsittääkseni suomalainen meppi, joka luopuu paikastaan jonkun muun tehtävän takia, ei voi sitä ennen uusia vaaleja vaatia takaisin. Mutta päinvastoin, jos suomalainen meppi valitaan myös eduskuntaan, voi hän kesken kauden siirtyä eduskuntaan milloin tahansa kesken vaalikauden luopumalla mepin paikastaan, jos näin haluaa.

Siis toisin sanoen Stubb ei kesken euroopan parlamentin vaalikauden voi vaatia takaisin paikkaa, josta kerran luopui. Mutta Paavo Väyrynen voi halutessaan palata eduskuntaan luopumalla mepin paikastaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ymmärränkö väärin, että kysymyksessä on vaali, eikä äänestys ?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Eikös ole vaalit, joissa sitten äänestetään.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Avoimen länsimielinen Stubb halutaan painostaa eroamaan ulkopoliittisista syistä. Tässä on vahvaa 1970-luvun henkeä. Olen täällä kevään mittaan pariin kertaan kysellyt, onko Stubb uusi Georg C. Ehrnrooth.

Stubbin haastajat haluaisivat hänen maanpakoon häiritsemästä vallanvaihdosta kokoomuksessa ja hallituksessa. Jos Stubb jäisi rivikansanedustajaksi Suomeen, olisi hän aikamoinen "loose cannon." Mihinkään ei päästä siitä, että Stubb on MM-tason ja Petteri Orpo maakuntasarjan pelaaja.

Ylelle vuodettu "kysely" oli huhtikuun alusta ja sen julkaiseminen nyt oli selvästikin osa Jan Vapaavuoren ja Orpon juonta. Saa nähdä, mitä muuta vielä tulee : D

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Itse en usko kokoomuksen istuvan puheenjohtajan haastamisen puoluekokouksessa perustuvan ulkopoliittisiin syihin.

Kyllä kysymyksessä ovat muut asiat. Stubbin viimeaikaiset esiintymiset ennenkaikkea. Tänään julkaistun tutkimuksen mukaan Kokoomus on kaikkein ylimielisin puolue ja puolueen julkisen kuvan päämannekiinina toimii aina puolueen puheenjohtaja.
Toinen syy on puolueen kannatuksen tasainen lasku. Jäljellä ovat enää Kokoomuksen peruskannattajat.

Nyt kokoomuslaiset haluavat puoluekokouksessaan nähdä Stubbin todellisen kannatuksen jäsenten keskuudessa. Jäsenet päättävät sitten, jatkaako puheenjohtajana Stubb vai joku toinen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ulkopoliittisista syistä puhui uusin Suomen Kuvalehti kansijutussaan, joka perustui nimettömien lähteiden kertomuksiin presidentin johtamasta utva:sta. Meno on samaa kuin Kekkosen aikana. Ylimielisyys oli yksi pääasiallisista syytöksistä Georg C. Ehrnroothia kohtaan, niitä tehtiin myös aikanaan kaikenlaisin salaisin "kyselyin."

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #14

Nyt vain emme enää elä Kekkosen aikaa. Kekkosen aikaan Suomessa esitettiin vain jostakin henkilöstä, että hän on persona non grata ja sillä selvä.

Kokoomuksen puheenjohtajan valitsee Kokoomuksen puoluekokous, ei Kekkonen eikä Suomen Kuvalehti.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #15

Niin luulisi. Kokoomus valitsi Urho Kekkosen presidenttiehdokkaakseen vuoden 1978 "vaaleihin". Kannattaa aina olla voittajan puolella : )

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #21

Totesin jo, että nyt aika on toinen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Pienenä korjauksena, Ylen teettämä kysely ei mitannut ylimielisyyden tasoa, vaan osuutta vastaajista jotka kokivat puolueen toiminnan ylimieliseksi. Koska vastaajia ei pyydetty järjestämään puolueita toiminnan ylimielisyyden mukaan, emme tiedä mikä niistä on ylimielisin. Pidän toki todennäköisenä, että väittämäsi on paikkaansapitävä ylimielisyyden osalta, mutta Ylen teettämä puolueiden imagotutkimus ei väittämää vahvista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #16

" Asia on usein siten, kuin miltä se näyttää"!

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #17

Niinhän minäkin sanoin. Se mitä yritin sanoa oli, ettei kysymyksen "ketkä ovat hyviä pelaajia Suomen jääkiekkomaajoukkueessa" perusteella voi automaattisesti päätellä että eniten mainittua pidetään parhaana.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #16

Kuka tuon kyselyn oikein teetti? Kas kun YLEn uutiskirjoituksessa sanotaan "Viimeisin puolueiden omaan käyttöönsä tilaama mielikuvatutkimus toteutettiin huhtikuussa. Tutkimuksessa selvitettiin kansalaisten mielikuvia kuudesta suurimmasta puolueesta. TNS Gallup haastatteli tutkimusta varten 1 300 henkilöä." (lihavointi kommentoijan)

Oikean kuvan antaminen tässä tapauksessa taitaa olla paikallaan tuon teettäjän kohdalta, jottei YLEä aiheettomasti tule syytettyä.

http://yle.fi/uutiset/puolueiden_uusi_imagotutkimu...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #25

Niinpä.Ne kuusi suurinta puoluetta teettivät tutkimuksen omaan käyttöönsä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #25

Niinhän siellä lukee selvällä suomenkielellä, olinpa huolimaton. Kiitos korjauksesta. En tosin syytellyt virhetulkinnasta Yleä, vaan Lukkalaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #27

Ja peruste minun syyttämiseeni oli mikä? Eikö muka kommentissani nro 10 tullut selväksi se, että kysymyksessä oli puolueen julkinen kuva?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #29

Kommentissa #20 väänsin rautalangasta, mikä ero on sillä että moni pitää ylimielisenä ja sillä että on ylimielisin. Kysy toki, jos ei ero ole selvä, niin koitan keksiä pedagogisemman tavan selittää.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #32

Max, luehan kirjoittamasi kommentti 16. Siinä kun kirjoitat "...., Ylen teettämä kysely ei mitannut ylimielisyyden tasoa,...".

Tuohon minä kommentoin omassa kommentissani aiemmin. (lihavointi edellä jälleen kommentoijan)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #34

Juuri siksi kiitin että korjasit virheeni. Oli kysely kenen tahansa teettämä, se ei kuitenkaan mitannut minkä puolueen toiminta oli ylimielisintä kuten Lukkala kirjoitti, vaan kuinka suuri osa vastaajista piti puolueen toimintaa ylimielisenä. Tuo ero siis oli kommenttini viesti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #38

Ilmeisesti et ymmärrä kirjoitettua tekstiä? Luo kommenttini uudestaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #39

Luin uudestaan, ja ymmärsin sinun tarkoittavan, että "tutkimuksen mukaan Kokoomus on kaikkein ylimielisin puolue". Tuota väittämää ei kuitenkaan mainittu tutkimus tue. Asian voisi tutkimukseen perustuen muotoilla esimerkiksi näin: tutkimuksen mukaan Kokoomus koetaan yleisimmin toiminnassaan ylimieliseksi puolueeksi.

Kuten heti kirjoitin oli kyseessä vain pieni korjaus ja väittämäsi on todennäköisesti oikea ylimielisyyden osalta, tutkimus vain ei tue väittämääsi koska asiaa ei siinä kysytty.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #40

Ja kommentissani tämän perässä ollutta sivulausetta et sitten ilmeisesti jaksanut enää lukea? Minun osaltani tämä jankkaus päättyy tähän.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #41

Kun nyt päätit keskustelun kysymyksellä, niin vastaan vielä. Samalla saat kunnian olla meistä se viisaampi, kinastahan perääntyy viisaampi osapuoli.

Sivulause ei muuta mitenkään väitettäsi, että Kokoomus koetaan ylimielisempänä kuin muut puolueet. Vastaajat pitivät keskimäärin kahden puolueen toimintaa ylimielisenä. Emme kuitenkaan tiedä kumpaa niistä he pitivät ylimielisempänä, mistä johtuen on mahdotonta arvioida minkä puolueen toimintaa vastaajat pitivät kaikkein ylimielisimpänä. Kyselytutkimusten rajoitteena, niin oivallisia välineitä kuin ovatkin, on ettei niista saada vatauksia kuin kysyttyihin asioihin.

Tarkoitukseni ei ollut täyttää blogikirjoituksen kommenttiosiota vähäpätöisestä virheestä jankkaamalla, vaan auttaa kanssakeskustelijaa hänen kompastuttuaan loogiseen kuoppaan. Anteeksi blogistille sivuraiteen rakentamisesta. Jos nyt suoritettaisiin US Puheenvuoron keskustelijoiden imagotutkimus, minut mainittaisiin varmasti yleisesti ärsyttävänä kommentoijana. Onneksi se ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita kaikkein ärsyttävintä, vaikka sekin voi toki olla totta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #43

Kyllä, olet väliin ärsyttävä. Toisaalta sekä minun ärsyttämiseni että muiden ärsyttäminen usein aiheuttaa sen, että omatkin aivot lähtevät liikkeelle. Ilman jännnitettä ei ole virtaakaan...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes
Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Stubb lähtee Käteisen kaveriksi Eurooppaan, ellei MEPin pestiä saa takaisin, niin joku muu höpövirka verkostojen avulla löytyy.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

MEPin paikkaa hän ei voi ennen seuraavia Euroopan parlamentin vaaleja saada, mutta kyllä hänelle varmasti muitakin tehtäviä löytyy, jos ei puoluejohtajana jatka.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ulan Batorissa olisi paikka suurlähettiläänä ellei Soinia nimitetä.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #46

Soinille siellä ainakin olisi hevosia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tehtäviä on varmasti tarjolla entiselle moninkertaiselle ministerille tarjolla yksityiselläkin sektorilla.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Se olisikin virkistävää. Harmittavan vähän on sellaisia siirtoja nähty, ja vielä vähemmän menestyksekkäiksi osoittautuneita (ainakin näin ulkomuistista).

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #18

Piipahtihan entinen pääministeri Matti Vanhanenkin yksityisellä puolella. Ainakin yhden vaalikauden ajan?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #19

Kyllä, mutta se nyt ei ihan pyhdas yksityissektorin pesti ollut, eikö tuo ole se kolmas sektori? Esko Aho pestattiin Nokialle. Olisiko mestyksekästä esimerkkiä mielessä?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #22

Edustaako Suomen perheyrittäjien liitto perheyrittäjien etujärjestönä mielestäsi kolmatta sektoria? Olen hyvin hämmästynyt?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #24

Mielestäni kaiken maailman yhdistykset, liitot, seurakunnat ja säätiöt ovat kolmatta sektoria, siis julkisen ja yksityisen (kaupallisen) lisäksi. Saattaahan tuohon joku parempikin määritelmä olla, joten en lähde määritelmästä sen kummemmin väittelemään.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"It will be a day of difficult decisions on many fronts," vihjasi Stubb twiitissään kolme tuntia sitten.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Huonona häviäjänä Stubb (kok.) luopuu kamppailusta ennen nöyryyttävää henkilökohtaista tappiota vedoten ilmoituksessaan luonnollisesti joukkueensa parhaaksi tekemäänsä epäitsekkääseen ratkaisuun.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ensin pitäisi löytyä Stubbille se vihreä oksa?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Missikeisari Eino Makunen on jo 84 vuotta vanha.

Stubbien suvussa on nykyisin missiosaamista ( Pirkko Mannola, vuoden 1958 Miss Suomi ja Alexanderin isän nykyinen kihlattu ), joten aina kaikelle uudelle avoin Alexander Stubb saattaa yllättää seuraavalla siirrollaan.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Juuri tähän perustuu blogini otsikko.

Liittyy kohtaan 30

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kiviniemi luopui reilu pari kuukautta ennen puoluekokousta, jolloin ehdittiin järjestämään vielä jäsenäänestyskin. (Kiviniemen savustus taisi olla Väyrysen viimeinen onnistunut operaatio, vaikka lopputulos ei tainnut vastatakaan ohjaajan ajattelemia askelmerkkejä.)

Stubb on odottanut jo liian pitkään, joten ei hän enää voi luopua. Sinänsä luopuminen voisi nostaa Lepomäen mahdollisuuksia Orpoa vastaan mutta kykeneekö Stubb niin pitkälle menevään ajatteluuun, on toinen asia.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Vaatisi aika suurta sydäntä luopua Lepomäen hyväksi. En usko että Orpo olisi uskaltanut asettua ehdolle, ilman että Lepomäki ensin lähti haastamaan istuvan puheenjohtajan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuolla logiikalla Lepomäki olisi Stubbin valinta. Hän uskalsi haastaa, Orpo lähti mukaan vasta, kun joku toinen oli uskaltanut ottaa ensimmäisen askelen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

En usko, että Stubbilla on hädän päivää. Orpo on yhtä sytyttävä puhuja kuin lapsuuteni DDR:läinen nukkumatti Sandmännchen. Lepomäen mielipiteet eurosta ovat sellaiset, ettei häntä voi ajatellakaan pienen velkaisen maan valtiovarainministeriksi. Seuraava puheenjohtajatentti on huomenna Oulussa.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Lepomäki on näistä kolmesta ainoa joka ymmärtää jotain talouden päälle.
Se ei tietenkään ole mikään kriteeri, onhan meillä ollut laskutaidoton rahaministerikin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mielenkiintoista nähdä miten kapinan lietsojien käy, jos Stubb jatkaa. Lepomäen kohdalla kapina on ehkä tulkittavissa rohkeudeksi ja aloitekyvyksi - paras ottaa lähijoukkoihin. Orvon kohdalla kapina tulkittaneen kiittämättömyydeksi ja selkäänpuukotukseksi - paras ohjata sivuraiteelle.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #51

Vahinko on jo tapahtunut. Ministeri Orpo nyyhkyttää koulutusleikkauksista vasemmistopopulistien kuorossa. Luxemburgin ja Hakaniemen epäpyhä liitto on päättänyt ajaa kokoomuksen hajaannukseen ja on siinä aika hyvin onnistunut.

http://www.villeniinisto.fi/

Pekka Iiskonmaki

Puolueeton YLE paljasti, että haastettelunauhat Georg C. Ehrnroothin kanssa provosoitiin.

Georg C. Ehrnroothin puhetta nauhalla nopeutettiin ja saatiin kuulostamaan Aku Ankalta.

Ei YLE ole muuttanut toimintatapojaan. Kuulemme nykyisistä tempuista muutaman kymmenen vuoden kuluttua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset