RaimoTossavainen

Iltapäivälehtien moraali

Olen aina ihmetellyt miten härskiä ja häikäilemätöntä on ns iltapäivälehtien uutisointi. En ole ostanut kyseisiä lehtiä liki kahteenkymmeneen vuoteen. Syyn antoi siihen silloinen otsikko, joka oli lähes etusivun kokoinen ja siinä luki; VIISIVUOTIAS HUKKUI KOTIPIHAN KAIVOON. 

Silloin pysähdyin R-kioskilla sen lööpin ääreen. En voinut kuin ihmetellä itsekseni. Miten härskisti tehdään bisnestä pienen lapsen kuolemalla, ja lapsen vanhempien tuskalla.

Ja sama toistui eilen. Kuopiossa 7- vuotias poika kuoli auton alle. Ja mitäpä tapahtui. Kauppareissulla törmäsin tahtomattani iltapäivälehden lööppiin. Puolen sivun uutinen. Ja taas lehti meni kaupaksi. Toivoisin, että ihmiset jättäisivät ainakin sen päivän lehden ostamatta, kun tällaisia otsikoita on lööpeissä. Minulla ei riitä millään ymmärrystä tällaiseen uutisointiin. Siellä lehden toimituksessa ilmeisesti " hykerrellään", että taas yksi bisnespäivä on pelastettu. Ei tällaisilla uutisilla ole mitään yhteiskunnallista merkitystä, että niitä täytyy näin mahtipontisesti levitellä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Mutta eikö vastuu kohu-uutisen ostamisesta ole pelkästään yksilöllä? Kansa pitäisi kait vaihtaa?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Tottakai, mutta että jollakin toimittajalla on otsaa tehdä tällaisia otsikoita, ja vielä joku uutispäällikkö hyväksyy ko otsikot. Kansakin voisi hiukan pysähtyä miettimään, mitä he hyväksyvät otsikoiksi.
Ikävä kyllä, että nämä iltapäivälehdet ovat jonkinlainen status. Pitää olla kainalossa kun mennään kaupungilla.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Iltapäivälehdet status? En tiedä millaisessa todellisuudessa elät, jos kuvittelet kainalossa värjöttävän iltalehden olevan jokin status? Ja vapaaehtoisestihan niitäkin ostetaan. Kuka ruuvaisi aivoja?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #3

Jospa ruuvaisit ensin omat aivosi, niin kielenkäyttösi olisi vähän sivistyneempää. Näyttäisi olevan tarvatta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Minulla on vielä sinuakin pidempi tietoinen boikotti.
Muuten taas totuusarvosta muistuttaa vuosikymmenten takainen Ävyn lööppilainaus: VARUSMIES SYÖTTI MUMMON SIOILLE kauraryynejä
(Ikävä, että kauraryyneille ei saa tähän riittävän pientä fonttia.)

Reijo Tossavainen

Kiitos Juho kunnon jutusta. Nauratti ensin pirusti, mutta sitten vakavoiduin kun huomasin kuinka lähellä totuutta olit.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Lööppilainaus oli huono sanavalinta, olisi pitänyt olla lööppiparodia. Joka tapauksessa se alleviivasi lööpin olennaisen ominaispiirteen. Ikävä kyllä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Muistaakseni Nykäsen uudenvuoden juhlista ùutisoitiin näin:

"Matti joi vissyä, vaimolle jalkavamma"

Nykäsen vaimo siis löi varpaansa juhlissa eikä Matin vesilinjalla ollut tekemistä sen kanssa, vaikka sen kuvan otsikoinnista voisi helposti saada.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Täydellisellä Äpy-linjallahan tuo olisi ollut:
'MATTI JOI vissyä, VAIMOLLE JALKAVAMMA'

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #10

Tai sitten epäillä onko linnanjuhlien vissyt ollu terästettyä tai joku muu juoma kuten "vis_iä".

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Huonot uutiset ja kohut myy se on faktaa. Niillä media pyrkii eteenpäin kuohuttamalla ihmisten tunteita ja niistä pääasiassa surua ja raivoa. 2010-luku ek ole enään tutkivan journalismin aikaa vaan klikkiotsikoiden jotka puree hyvin tähän tavalliseen kansaan. Median murros digi aikaan toi markkinavoimien talutusliekan lisäksi mediasta vallan sylikoiran, propagandavälineen. Mailma on myös tänäpäivänä hektista ja kiireistä eikä ihmiset jaksa lukea kuin otsikot, mistä varsinkin kaupallinen medis on huomannut oivan mahdollisuuden. Näistä syystä esim Yle käyttäytyy kuin kaupallinen media ja uutisoi kuin iltapäivälehti. Kai median kova kilpailu printti-, tv- ja digimedian kesken on johtanut tähän.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Otsikoita tulee ja menee, mutta se, että jollakin toimittajalla on otsaa ja härskiyttä tehdä tietoisesti rahaa tällä pikkupojan traagisella kuolemalla.
Missä on journalistien etiikka?
Eikö tähän pitäisi puuttua julkisen sanan neuvoston.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ihmiset ovat perin raadollisia... blogien lukijoitakin saa nykyään, kun tarpeeksi "vedättää" otsikossa houkutellen klikkaamaan... samahan tuo on Iltalehdille ja Iltasanomille ja mille nyt vaan. Huonot uutiset tunnetusti tilastojen mukaan saavat eniten lukijoita, joten vain osasyy on kirjoittajilla.... ihmiset saavat, osittain, mitä tilaavat ja lienee jokin aivoihin pesiytynyt homma evoluution aikana. Totta kai se voi enemmän tai vähemmän ärsyttää kun tarkemmin ajattelee kuten itse teit tässä tapauksessa.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Totta on, että huonot uutiset myyvät. Mutta rajansa kaikella. Pitäisi osata vetää raja johonkin kohtaan ja miettiä, mikä oikeasti on soveliasta. Tässäkin Kuopion tapauksessa pitäisi ajatella omaisia ja muita läheisiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset